Μήπως έχετε αλλεργία στη γύρη;

Τι είναι η αλλεργία στη γύρη;

Η γύρη είναι μια πολύ λεπτή σκόνη που παράγεται από δέντρα, λουλούδια, χόρτα και ζιζάνια για να γονιμοποιήσει άλλα φυτά του ίδιου είδους. 

Πολλοί άνθρωποι έχουν μια δυσμενή ανοσοαπόκριση όταν εισπνέουν γύρη.

Το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως αποκρούει την ασθένεια προστατεύοντας το σώμα από επιβλαβείς εισβολείς, όπως ιούς και βακτήρια.

Σε άτομα με αλλεργίες στη γύρη, το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα αναγνωρίζει την αβλαβή γύρη ως επικίνδυνο εισβολέα. Το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να παράγει χημικές ουσίες συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης για την καταπολέμηση της γύρης.

Αυτό είναι γνωστό ως αλλεργική αντίδραση και ο συγκεκριμένος τύπος γύρης που την προκαλεί είναι γνωστός ως αλλεργιογόνο. Η αλλεργική αντίδραση οδηγεί σε πολλά ερεθιστικά συμπτώματα, όπως φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη και υγρά μάτια.

Μερικοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα αλλεργίας όλο το χρόνο, ενώ άλλοι τα έχουν μόνο ορισμένες περιόδους του χρόνου. Για παράδειγμα, τα άτομα που είναι ευαίσθητα στη γύρη σημύδας έχουν συνήθως αυξημένα συμπτώματα κατά την άνοιξη όταν ανθίζουν οι σημύδες. Ομοίως, όσοι έχουν αλλεργίες στην αμβροσία επηρεάζονται περισσότερο στις αρχές του φθινοπώρου.

Μόλις ένα άτομο αναπτύξει μια αλλεργία στη γύρη, είναι απίθανο να υποχωρήσει. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα και εμβόλια αλλεργίας. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μια αλλεργία στη γύρη μπορεί επίσης να αναφέρεται ως εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα ή αλλεργική ρινίτιδα.

Συμπτώματα αλλεργίας στη γύρη

Τα συμπτώματα αλλεργίας στη γύρη συνήθως περιλαμβάνουν:

  • ρινική συμφόρηση
  • πίεση ρινικών κόλπων, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στο πρόσωπο
  • καταρροή
  • φαγούραυγρά μάτια
  • πονόλαιμος
  • βήχας
  • πρησμένο δέρμα κάτω από τα μάτια
  • μειωμένη αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης
  • αυξημένες ασθματικές αντιδράσεις

Θεραπεία αλλεργίας στη γύρη

Εάν εξακολουθείτε να εμφανίζετε συμπτώματα παρά τη λήψη προληπτικών μέτρων, υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να σας βοηθήσουν. 

Φάρμακα: Διατίθενται αρκετά φάρμακα για την αλλεργία χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 

Αλλεργικά εμβόλιαΕνδέχεται να συνιστώνται εμβόλια για αλλεργίες εάν τα φάρμακα δεν επαρκούν για να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας.  Τα εμβόλια αλλεργίας είναι μια μορφή ανοσοθεραπείας. Λαμβάνετε μια σειρά από ενέσεις του αλλεργιογόνου. Η ποσότητα του αλλεργιογόνου στο εμβόλιο αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να αντιμετωπίσετε πλήρη ανακούφιση 1 χρόνο μετά την έναρξη των εμβόλων αλλεργίας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας . Η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί συνολικά για 3 έως 5 χρόνια.

Πώς να αποτρέψετε τις αλλεργίες στη γύρη

Όπως και με άλλες αλλεργίες, ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των συμπτωμάτων μιας αλλεργίας στη γύρη είναι να αποφύγετε το αλλεργιογόνο.

Ωστόσο, η γύρη είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Ωστόσο, μπορεί να είστε σε θέση να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στη γύρη με:

  • παραμονή σε εσωτερικούς χώρους τις μέρες που είναι αυξημένη η γύρη έξω.  
  • βάζοντας άλλους να φροντίζουν για την κηπουρική ή την αυλή κατά τις περιόδους αιχμής
  • φορώντας μάσκα για τη σκόνη όταν τα ποσοστά της γύρης είναι υψηλά
  • κλείσιμο πορτών και παραθύρων στις δύσκολες αυτές ημέρες. 

Προσοχή!

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας γίνονται πιο σοβαρά ή εάν τα φάρμακα για την αλλεργία σας προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Επίσης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε νέα βότανα ή συμπληρώματα. Μερικά μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων.

αλλεργίεςανοιξιάτικες αλλεργίεςfront-storiesγύρηεποχική αλλεργία