Μήπως ήρθε η ώρα να ελέγξετε την ακοή σας;

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να ανεβάζει την ένταση στις συσκευές σου, υπάρχει ένα συνεχές κουδούνισμα ή βουητό στα αυτιά σου, τα εστιατόρια φαίνονται πολύ θορυβώδη, οι φωνές των φίλων σου είναι πολύ απαλές και όλοι φαίνεται να μουρμουρίζουν, μπορεί να είσαι εσύ και όχι αυτοί. Και μπορεί να είναι καιρός να ελέγξεις την ακοή σου.

Αιτίες και συνέπειες

Η απώλεια ακοής, η οποία επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας, έχει ένα ευρύ φάσμα αιτιών, από τραυματισμό σε ένα παρατεταμένο θορυβώδες περιβάλλον εργασίας έως γενετική. Η απώλεια ακοής απομονώνει τους ανθρώπους από τους ανθρώπους της ζωής τους και το περιβάλλον τους. Είναι επίσης κουραστικό.  Τα άτομα με απώλεια ακοής εργάζονται σκληρά για να ακούσουν τι λέγεται. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με απώλεια ακοής είναι πιο κουρασμένα από εκείνα με φυσιολογική ακοή και ακόμη και παιδιά με χρόνιες παθήσεις. Αυτά τα ευρήματα συσχετίζονται και με τους ενήλικες. Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ της απώλειας ακοής, των επιπέδων στρες και της γνωστικής εξασθένησης.

Απαραίτητος ο έλεγχος

Δυστυχώς, από τη στιγμή που οι άνθρωποι είναι εκτός σχολείου, δεν γίνονται τακτικοί έλεγχοι για απώλεια ακοής. Η επόμενη φορά που τα άτομα μπορεί να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο είναι όταν αρχίσουν να λαμβάνουν φροντίδα υγείας  αλλά είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που η απώλεια ακοής μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη.  Θα πρέπει μέχρι τα 65 να κάνετε οπωσδήποτε έναν έλεγχο ακοής.  Ακόμα κι αν ένας ασθενής υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο, η έρευνα έχει βρει ότι περιμένει κατά μέσο όρο πέντε έως 10 χρόνια πριν κάνει οτιδήποτε για να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται σε τρία βασικά εμπόδια: το στίγμα της χρήσης ακουστικών βαρηκοΐας — ειδικά η λανθασμένη συσχέτισή τους με την ηλικία — πόσο κοστίζουν και την έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης.

Λέγοντας «ναι» στα ακουστικά βαρηκοΐας

Βασικά, τα βοηθήματα ακοής αυξάνουν την ευκολία ακοής σας. Επειδή κάνουν τη σκληρή δουλειά της ακοής, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους και κόπωσης. Σας επιτρέπουν επίσης να συμμετέχετε ξανά στις συζητήσεις και να απολαύσετε πληρέστερα τις αγαπημένες σας δραστηριότητες.

Τα σημερινά ακουστικά βαρηκοΐας είναι ένας καλός συνδυασμός ιατρικού και σωματικού. Ενώ κατά κάποιο τρόπο είναι παρόμοια με τα AirPods, τα ακουστικά και το Bluetooth, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε την ακοή σας. Τώρα μπορείτε να τα προσαρμόσετε με το κινητό σας, επιλέγοντας την απόδοσή τους με βάση το περιβάλλον, να τα επαναφορτίσετε τη νύχτα και πολλά άλλα. Είναι σαν προσωπικά, ασύρματα ακουστικά.

Αν και τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν είναι τέλεια, ένας ακουολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στον τρόπο ζωής και τις ανάγκες σας. Μπορείτε να επιλέξετε την εφαρμογή και αν σας αρέσει το πώς ακούγονται. Και μόλις εφοδιαστείτε με ακουστικά βαρηκοΐας, εάν κάτι δεν είναι σωστό, ο ακουολόγος μπορεί να τα προσαρμόσει.

Επομένως, μην περάσετε πέντε έως 10 χρόνια υποφέροντας από απώλεια ακοής. Εξεταστείτε και στη συνέχεια, εάν χρειάζεται, συνεργαστείτε με έναν ακουολόγο για να σας βοηθήσει να ακούτε όσο το δυνατόν καλύτερα.

front-storiesέλεγχος ακοής