Μπορεί να μείνεις έγκυος ενώ λαμβάνεις αντισυλληπτικά;

Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν μία δημοφιλή και αρκετά αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης, που χρησιμοποιούνται από χιλιάδες γυναίκες. Εάν λαμβάνονται σωστά έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τα αντισυλληπτικά είναι 99,7% αποτελεσματικά όταν η χρήση τους είναι απόλυτα τυπική.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να περιορίσουν την αποτελεσματικότητά τους και να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

4 λόγοι που οδηγούν σε περιορισμένη αποτελεσματικότητα

Αν και τα αντισυλληπτικά χάπια είναι σε γενικές γραμμές αποτελεσματικά, ορισμένες καταστάσεις μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητά τους και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε ακούσιες εγκυμοσύνες. Αυτά περιλαμβάνουν:

Παράλειψη της λήψης του χαπιού

Το χάπι πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες. Εάν το άτομο που λαμβάνει την αντισυλληπτική αγωγή δεν είναι τυπικό στην λήψη του χαπιού ή την αμελεί, τότε η αποτελεσματικότητα του μειώνεται και τα επίπεδα των ορμονών μπορεί να μην διατηρηθούν στα επιθυμητά, για αντισυλληπτική δράση.

Σε περίπτωση που μία γυναίκα δεν μπορεί να τηρήσει τη σταθερότητα που απαιτεί η λήψη της αντισυλληπτικής αγωγής, καλό θα ήταν να συμβουλευθεί τον γυναικολόγο της, για την διερεύνηση άλλων, εναλλακτικών αντισυλληπτικών μεθόδων.

Εμετός και γαστρεντερικές διαταραχές

Μερικές φορές ένα άτομο μπορεί να είναι άρρωστο ή να αντιμετωπίζει γαστρεντερικές διαταραχές όταν λαμβάνει την αντισυλληπτική αγωγή, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να μην το απορροφήσει πλήρως το σώμα του.

Σε αυτή την περίπτωση πάντα ενημερώνουμε και συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας. Εκείνος ξέρει αν πρέπει να λάβουμε ξανά το χάπι ή αν αυτό σχετίζεται με το σύμπτωμα.

Μη τυπική λήψη ως προς την ώρα

Στο πλαίσιο της τυπικής λήψης συμπεριλαμβάνεται και η τήρηση «ωραρίου». Συγκεκριμένα, το αντισυλληπτικό χάπι θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά περίπου την ίδια ώρα, ώστε τα επίπεδα των ορμονών να διατηρούνται στα επιθυμητά επίπεδα. Σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην λήψη, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον ιατρό μας ή να συμβουλευτούμε το φύλο οδηγιών του σκευάσματος που λαμβάνουμε.

Tip! Ενεργοποιείστε ειδοποίηση στο smartphone σας, είτε στο ημερολόγιο είτε σε κάποια εφαρμογή για τον έλεγχο του κύκλου ώστε να μην αμελείτε την λήψη του χαπιού.

  

Φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το χάπι

Μερικά φάρμακα μπορούν να κάνουν το χάπι λιγότερο αποτελεσματικό. Τα φάρμακα περιλαμβάνουν ορισμένα αντιβιοτικά , όπως η ριφαμπικίνη και κάποια αντιμυκητιασικά.

Άλλα πιο μακροχρόνια φάρμακα και συμπληρώματα μπορεί επίσης να επηρεάσουν το πόσο καλά λειτουργούν τα αντισυλληπτικά χάπια. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • φάρμακα επιληψίας, όπως φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη και καρβαμαζεπίνη
  • αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του HIV
  • John’s Wort, που είναι ένα φυτικό φάρμακο

Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός μας είναι εκείνος που θα μας ενημερώσει για τυχόν επιπλοκές από την παράλληλη λήψη άλλης αγωγής.

Προσοχή!
Μην ξεκινάτε αντισυλληπτική αγωγή χωρίς τις οδηγίες και τη συμβουλή του γυναικολόγου σας.

 

 

αντισύλληψηαντισυλληπτικάεγκυμοσύνη