Να γιατί ο καφές με γάλα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Οι πολυφαινόλες είναι ενώσεις που βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Γεμάτες με αντιοξειδωτικά, οι πολυφαινόλες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες που οδηγεί σε φλεγμονή.  Επιπλέον, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και  να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών  όπως οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι.

Ωστόσο, η έρευνα για τις πολυφαινόλες είναι περιορισμένη, αλλά μια νέα μελέτη βοηθά τους ερευνητές να κατανοήσουν την επίδραση που έχουν αυτές οι ουσίες στη φλεγμονή. Και παραδόξως βρίσκουν ότι η απλή προσθήκη γάλακτος στον καφέ σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή.

Οφέλη από το συνδυασμό πολυφαινολών και αμινοξέων

Ερευνητές από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία θέλησαν να διερευνήσουν τι συμβαίνει όταν οι πολυφαινόλες συνδυάζονται με πρωτεΐνες που βρίσκονται στα τρόφιμα.  Έλεγξαν αν τα μόρια μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους σε ένα ρόφημα καφέ με γάλα. Οι κόκκοι καφέ είναι γεμάτοι με πολυφαινόλες και το γάλα περιέχει πρωτεΐνη. Τα ευρήματα ήταν πολλά υποσχόμενα και τα μόρια όντως συνδέθηκαν μεταξύ τους.  Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο  Journal of Agricultural and Food Chemistry,  εξέτασε πώς ανταποκρίθηκαν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού όταν εκτέθηκαν σε συνδυασμό πολυφαινολών και αμινοξέων. Βρήκαν ότι τα κύτταρα που εκτέθηκαν και στις δύο αυτές ουσίες ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής σε σύγκριση με τις πολυφαινόλες μόνο.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτή η αντίδραση θα μπορούσε να συμβεί όταν συνδυάζονται άλλα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες και φρούτα ή λαχανικά.

Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές βελτίωσαν τις πιθανές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των πολυφαινολών.  «Οι πολυφαινόλες αντιδρούν εύκολα με τις πρωτεΐνες των τροφίμων και οι επιπτώσεις στην ποιότητα των τροφίμων έχουν μελετηθεί σε κάποιο βαθμό, αλλά η συνέπεια στις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των πολυφαινολών είναι άγνωστη, κάτι που σχετίζεται με την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε ο Nissen Lund. «Είναι η πρώτη φορά, εξ όσων γνωρίζω, που οι πολυφαινόλες που αντιδρούν με αμινοξέα έχουν εξεταστεί σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το επόμενο βήμα είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων στα ζώα».

Δεδομένων των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων των πολυφαινολών για την υγεία, η βιομηχανία τροφίμων και οι ερευνητές εργάζονται για την προσθήκη της σωστής ποσότητας πολυφαινολών για βέλτιστη ποιότητα.

«Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν απορροφούν τόση πολυφαινόλη, οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς να συνδυάσουν τις πολυφαινόλες με πρωτεΐνες για να ενισχύσουν την απορρόφησή τους στο σώμα. Αυτή η μέθοδος έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της βελτίωσης των αντιφλεγμονωδών επιδράσεων των πολυφαινολών», εξήγησε ο Nissen Lund.

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε πολυφαινόλες είναι ευεργετική για τη γενική υγεία σας. Πηγές πολυφαινολών περιλαμβάνουν μούρα όπως φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα, πράσινο τσάι, κόκκινο κρασί, ρόδι, μήλα, ξηρούς καρπούς (όπως αμύγδαλα, καρύδια) και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Άλλες πηγές πολυφαινολών

Άλλες πηγές πολυφαινολών περιλαμβάνουν μούρα (όπως φράουλες, βατόμουρα και σμέουρα), πράσινο τσάι, κόκκινο κρασί, ρόδι, μήλα, ξηρούς καρπούς (όπως αμύγδαλα, καρύδια) και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ποσότητα και ο τύπος των πολυφαινολών στα τρόφιμα μπορεί να ποικίλλει ευρέως ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας, την επεξεργασία και την αποθήκευση, επομένως η κατανάλωση μιας ποικιλίας από αυτά τα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση μιας ισορροπημένης πρόσληψης πολυφαινολών, εξήγησε ο Maqbool.

 

 

front-stories