Νέα δεδομένα για το εμβόλιο της Pfizer: Αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους με κοροναϊό – Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε σήμερα, ότι το εμβόλιο κοροναϊού ήταν 95% αποτελεσματικό και δεν είχε σοβαρές παρενέργειες, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Πρόκειται για το πρώτο σύνολο ολοκληρωμένων αποτελεσμάτων από την δοκιμή εμβολίων σε τελευταίο στάδιο, την ώρα που οι περιπτώσεις Covid-19 εκτοξεύθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το εμβόλιο απέτρεψε ήπιες και σοβαρές μορφές της Covid-19, ανέφερε η εταιρεία. Παράλληλα, ήταν 94% αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη σοβαρής νόσου και που δεν ανταποκρίνονται έντονα σε ορισμένους τύπους εμβολίων.

Η Pfizer, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο με τον συνεργάτη της BioNTech, δήλωσε ότι οι εταιρείες σχεδίαζαν να υποβάλουν αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για κατεπείγουσα χορήγηση άδειας «εντός των επόμενων ημερών», αυξάνοντας τις ελπίδες ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής – λιγότερο από ένα χρόνο αφότου οι ερευνητές άρχισαν να εργάζονται για το εμβόλιο – κατέρριψαν όλα τα ρεκόρ ταχύτητας ανάπτυξης εμβολίων, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί χρόνια.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα σε αυτό το ιστορικό οκτάμηνο ταξίδι, ώστε να προχωρήσει ένα εμβόλιο, ικανό να βοηθήσει στον τερματισμό αυτής της καταστροφικής πανδημίας», δήλωσε ο Dr Albert Bourla, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Εάν το FDA εγκρίνει το εμβόλιο δύο δόσεων, η Pfizer δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει έως και 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους και έως 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με την πρώιμη ανάλυση που ανακοίνωσαν οι Pfizer και BioNTech την περασμένη εβδομάδα, η οποία διαπίστωσε ότι το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό. Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, η Moderna ανέφερε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει ήταν 94,5% αποτελεσματικό σε μια πρώιμη ανάλυση.

Η δοκιμή της Pfizer και της BioNTech περιελάμβανε περίπου 44.000 εθελοντές, οι μισοί από τους οποίους έλαβαν το εμβόλιο. Οι άλλοι μισοί έλαβαν placebo. Στη συνέχεια, οι ερευνητές περίμεναν να δουν πόσα άτομα σε κάθε ομάδα παρουσίασαν την Covid-19.

“Είναι καταπληκτικό”, σχολίασε η Akiko Iwasaki, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Yale. Ανέφερε, ότι τα αποτελέσματα σε άτομα άνω των 65 ήταν τα πιο ελπιδοφόρα.

«Γνωρίζουμε από το εμβόλιο της γρίπης, ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί προστασία σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα με εμβόλια», είπε, οπότε το 94% της αποτελεσματικότητας σε αυτήν την ομάδα «είναι πραγματικά αξιοσημείωτο».

Πηγή: New York Times

PfizerΚοροναϊόςεμβόλιο κοροναϊούΕμβόλιο Pfizer