Νέα έρευνα Covid-19: Γιατί αν δεν φοράμε μάσκα, η τήρηση των αποστάσεων δεν είναι αρκετή για να μας προστατεύσει

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση της COVID-19 σε εσωτερικούς χώρους, η τήρηση φυσικής απόστασης δύο μέτρων δεν αρκεί χωρίς μάσκες, σύμφωνα με ερευνητές από το Κεμπέκ, το Ιλινόις και το Τέξας. Ωστόσο, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να μειώσει το εύρος μόλυνσης των αερομεταφερόμενων σωματιδίων κατά περίπου 67%.

“Η χρήση μάσκας και ο καλός αερισμός είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για τον περιορισμό της εξάπλωσης των πιο μεταδοτικών στελεχών της COVID-19, ειδικά κατά την περίοδο της γρίπης και τους χειμερινούς μήνες καθώς περισσότεροι άνθρωποι συναναστρέφονται σε κλειστούς χώρους”, αναφέρει ο Saad Akhtar, πρώην διδακτορικός φοιτητής υπό την επίβλεψη του καθηγητή Agus Sasmito στο Πανεπιστήμιο McGill.

Ενώ οι περισσότερες κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία συνιστούν φυσική απόσταση δύο μέτρων για άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά, οι ερευνητές λένε ότι η απόσταση μόνο δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει την εξάπλωση της COVID-19. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Building and Environment, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι δεν φορούν μάσκα, περισσότερο από το 70% των αερομεταφερόμενων σωματιδίων περνούν το όριο των δύο μέτρων μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Αντίθετα, λιγότερο από 1% των σωματιδίων περνούν το όριο των δύο μέτρων, εάν φοριούνται μάσκες.

Με βάση τα μοντέλα που χρησιμοποιούσαν οι επιστήμονες για να μελετήσουν τη ροή υγρών και αερίων, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο McGill, το Université de Sherbrooke, το Texas A&M University και το Northern Illinois University, ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή για την ακριβή προσομοίωση της δυναμικής του βήχα σε εσωτερικούς χώρους.

Τι παρατήρησαν κατά την προσομοίωση

Ενώ ο εξαερισμός, η στάση ενός ατόμου και η χρήση μάσκας επηρέασαν σημαντικά την εξάπλωση των βιολογικών μολυντών, ο αντίκτυπος της ηλικίας και του φύλου ήταν οριακός, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ο βήχας είναι μια από τις κύριες πηγές εξάπλωσης των ιών στον αέρα από συμπτωματικά άτομα. “Αυτή η μελέτη προωθεί την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα μολυσματικά σωματίδια μπορούν να εξαπλωθούν από μια πηγή στο περιβάλλον της και μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής δημόσιας υγείας και τις κυβερνήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με οδηγίες για μάσκες και αποστάσεις σε εσωτερικούς χώρους”, λέει ο Akhtar.

τήρηση αποστάσεωναποστάσειςχρήση μάσκαςμετρα προστασίαςμάσκα κοροναϊόςfront-stories