Νέα έρευνα: Γιατί η πείνα κάνει κακό στην διάθεση μας

Όταν ένα άτομο αισθάνεται πείνα, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα του σώματος ελαττώνεται σημαντικά. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του ατόμου, κάνοντάς το πραγματικά θυμωμένο, παρορμητικό και επιθετικό. Αρχικά οι ειδικοί δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να στηρίξουν αυτή τη θεωρία. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό PLoS ONE προσφέρει στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν την άποψη πως τελικά η πείνα συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα θυμού και ευερεθιστότητας καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης. Η έρευνα αυτή αποτελεί την πρώτη, που κάνει αυτή τη συσχέτιση.

Σχετικά με τη Μελέτη

Κατά την μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να παρακολουθήσουν τα συναισθήματα των ανθρώπων όταν βρίσκονται σε καθεστώς πείνας, για μια περίοδο τριών εβδομάδων. Τα αποτελέσματα που εξάγονται από την μελέτη, παρέχουν σημαντικές ενδείξεις πως τα καθημερινά επίπεδα πείνας συνδέονται με αρνητικά συναισθήματα και ελαττωμένη ευχαρίστηση. Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους συνηγορούν στο ότι η εμπειρία του να είναι κανείς θυμωμένος όταν πεινάει, με μεγαλύτερο θυμό και ευερεθιστότητα και με χαμηλότερη ευχαρίστηση, είναι πραγματική. Οι ειδικοί εντόπισαν στοιχεία, τα οποία οδήγησαν στη συσχέτιση των χαμηλών επιπέδων γλυκόζης ή υπογλυκαιμία με την μόνιμη επίδραση στη διάθεση.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες σας επηρεάζουν πραγματικά διανοητικά

Έχοντας διαπιστώσει ότι η υπογλυκαιμία συμβάλλει στην αρνητική και κακή διάθεση , οι ερευνητές σχεδιάζουν να προσδιορίσουν εάν η χρόνια, μακροχρόνια υπογλυκαιμία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη συμπεριφορών που σχετίζονται με την κατάθλιψη και την επιθετική συμπεριφορά. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εάν η παράλειψη γεύματος γίνει τακτική συνήθεια θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει την ψυχική κατάσταση του ατόμου, καθώς η πείνα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη. Η παρατεταμένη κακή διάθεση δεν είναι φυσιολογική, αλλά εάν το ανθρώπινο σώμα στερηθεί τα θρεπτικά συστατικά που τον βοηθούν να λειτουργεί κανονικά, αυτή η συμπεριφορά θα γίνει αναπόφευκτη. Επιπλέον, η μη υγιεινή διατροφή, που είναι περιορισμένη σε θρεπτικά τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε κακή διάθεση και η κακή διάθεση από την άλλη πλευρά μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους να μην θέλουν να φάνε. Εάν κάποιος παραλείπει συνεχώς γεύματα και βιώνει συνεχώς αυτόν τον στρεσογόνο παράγοντα, η απόκριση θα μπορούσε να επηρεάσει τη συναισθηματική του κατάσταση σε πιο μόνιμο επίπεδο.

 

πείναfront-storiesκακές διατροφικές συνήθειες