Νέα έρευνα: Ποιο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στην διατροφή μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Περίπου 3 γραμμάρια ενός ωμέγα-3 λιπαρού οξέος, είτε με τη μορφή συμπληρωμάτων είτε με τη μορφή τροφής, μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα δείχνουν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης για άτομα που προσέθεσαν στη διατροφή τους μια μέτρια ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) συν δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) σε συνδυασμό, σε δόσεις 2 έως 3 γραμμαρίων ημερησίως, ανέφεραν ο Xin Zhang, PhD, του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μακάο στην Τάιπα του Μακάο της Κίνας και οι συνεργάτες του.

Η παρούσα έκθεση επεκτείνει τις προηγούμενες έρευνες, συμπεριλαμβάνοντας πιο πρόσφατες μελέτες, και χρησιμοποιεί μια νέα στατιστική μέθοδο, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

“Μια βέλτιστη δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι ενδεχομένως απαραίτητη για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό, αλλά τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων μπορεί να επωφεληθούν από υψηλότερες δόσεις”, κατέληξαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες σχετικά με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα τελευταία 25 χρόνια έχουν δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα, λέει ο Srihari S. Naidu, MD, καθηγητής ιατρικής στο New York Medical College στη Valhalla της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

“Οι πιο πρόσφατες μεγάλες μελέτες, δύο από αυτές … έδειξαν αντικρουόμενα αποτελέσματα και το πιο σημαντικό είναι ότι έδειξαν επίσης ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας και άλλων επιπλοκών όπως [ακανόνιστος καρδιακός παλμός]”, λέει ο Naidu.

“Οι περισσότεροι καρδιαγγειακοί επαγγελματίες, όπως εγώ, είναι λίγο αντίθετοι με τη χρήση αυτών των φαρμάκων, ειδικά επειδή έχουμε έναν πληθυσμό που γερνάει και έχει [ακανόνιστο καρδιακό παλμό] και τάση αιμορραγίας, ειδικά αν έχουν υποβληθεί σε στεντ ή άλλες καρδιαγγειακές επεμβάσεις”, λέει.

Η μετα-ανάλυση – η οποία είναι ουσιαστικά μια συγκεντρωτική ανάλυση παρόμοιων μελετών για την αναζήτηση τάσεων – βασίστηκε σε 71 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που περιλάμβαναν 4.973 συμμετέχοντες. Οι μελέτες επιλέχθηκαν εάν είχαν δημοσιευτεί πριν από τις 7 Μαΐου 2021, ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και διαφόρων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως DHA, EPA ή και τα δύο, και είχαν συμμετέχοντες στη μελέτη που ήταν 18 ετών ή μεγαλύτεροι.

Οι βέλτιστες προσλήψεις που σχετίζονται με μειώσεις τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης παρατηρήθηκαν με “μέτριες δόσεις”, είπαν οι ερευνητές , μεταξύ 2 γραμμαρίων την ημέρα.

Αλλά η υπέρβαση της συνιστώμενης κατανάλωσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων κατά 3 γραμμάρια ημερησίως δεν συσχετίστηκε με άλλα οφέλη, ειδικά σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, διαπίστωσαν.

Ειδικότερα, περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη είχαν καλύτερη ανταπόκριση με υψηλότερες δόσεις.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν online στο Journal of the American Heart Association την 1η Ιουνίου.

front-storiesυψηλή αρτηριακή πίεση