Νέα έρευνα: Πώς επιδρά τελικά η απώλεια βάρους στην ανεξήγητη υπογονιμότητα

Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες και αγωνίζονται να μείνουν έγκυες συχνά συμβουλεύονται να χάσουν βάρος, αλλά μια νέα μελέτη δεν διαπιστώνει οφέλη για τη γονιμότητα από την απώλεια βάρους.

Μια τυχαιοποιημένη μελέτη σε 379 γυναίκες με παχυσαρκία και ανεξήγητη υπογονιμότητα διαπίστωσε ότι οι εντατικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που έχασαν κιλά δεν οδήγησαν σε καλύτερες πιθανότητες εγκυμοσύνης και υγιούς γέννησης από ό,τι η απλή αύξηση της σωματικής δραστηριότητας χωρίς απώλεια βάρους.

“Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι οι παχύσαρκες γυναίκες συχνά δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες”, δήλωσε ο ερευνητής Daniel J. Haisenleder, PhD, του Κέντρου Έρευνας στην Αναπαραγωγή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. “Για το λόγο αυτό, πολλοί γιατροί συμβουλεύουν την απώλεια βάρους πριν από τη σύλληψη. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες μελέτες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της σύγκρισης ενός υγιεινού τρόπου ζωής – δηλαδή της άσκησης – έναντι της άσκησης συν την απώλεια βάρους”.

Παχυσαρκία και εγκυμοσύνη

Η μελέτη FIT-PLESE, που διεξήχθη σε εννέα ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα σε όλη τη χώρα, χώρισε τις συμμετέχουσες σε δύο ομάδες: Οι μισές γυναίκες έκαναν εντατική δίαιτα χρησιμοποιώντας υποκατάστατα γεύματος, φάρμακα και αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Οι άλλες μισές απλώς αύξησαν τη σωματική τους δραστηριότητα χωρίς να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος. Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, και οι δύο ομάδες έλαβαν τρεις γύρους τυπικών θεραπειών υπογονιμότητας.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα απώλειας βάρους κατέληξαν να χάσουν, κατά μέσο όρο, 7% του σωματικού τους βάρους, ενώ οι συμμετέχουσες στην ομάδα που έκανε μόνο άσκηση διατήρησαν συνήθως το βάρος τους. Αλλά, τελικά, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά τη συχνότητα των υγιών γεννήσεων. Συνολικά, 23 από τις 188 γυναίκες που ολοκλήρωσαν το εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους 16 εβδομάδων κατέληξαν να γεννήσουν- από τις 191 που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα μόνο με άσκηση, 29 γέννησαν.

Ωστόσο, το εντατικό πρόγραμμα δίαιτας προσέφερε οφέλη για την υγεία των γυναικών που το ολοκλήρωσαν. Εκτός από την απώλεια κιλών, είδαν σημαντική μείωση στο μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις.

Με βάση τα ευρήματά τους, ο Haisenleder και οι συνεργάτες του καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα απώλειας βάρους δεν έκανε τις γυναίκες πιο γόνιμες ούτε βελτίωσε τα αποτελέσματα των γεννήσεων σε σύγκριση με την απλή άσκηση. Σημειώνουν ότι τα οφέλη για την υγεία από την απώλεια βάρους μπορεί να μη μεταφράζονται σε καλύτερες πιθανότητες εγκυμοσύνης.

“Η απώλεια βάρους βελτίωσε τη μεταβολική υγεία σε αυτά τα άτομα. Δυστυχώς οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν δεν βελτίωσαν τη γονιμότητα”, δήλωσε ο Haisenleder. “Η υπογονιμότητα σε αυτόν τον πληθυσμό παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα υγείας και θα απαιτήσει περαιτέρω μελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο μέλλον”.

Η χρηματοδότηση της έρευνας έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας Eunice Kennedy Shriver του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, επιχορηγήσεις U10 HD38992, U10 HD077680, U10 HD39005, U10 HD077844, U10HD055925, U10 HD27049, U54-HD29834 και R24-HD102061. Το έργο υποστηρίχθηκε επίσης από το National Center for Advancing Translational Sciences του NIH, επιχορηγήσεις UL1 TR002014 και UL1 TR001863. Η Nutrisystem παρείχε εκπτωτικά κουπόνια και η Fitbit παρείχε εκπτωτικά Fitbits για την παρακολούθηση της δραστηριότητας.

 

υπογονιμότηταfront-storiesπαχυσαρκία και υπογονιμότητα