Νέα έρευνα: Πώς επηρεάζει τα μωρά, όταν τους μιλάμε «μωρουδιακά»

Ο τρόπος με τον οποίο ενστικτωδώς μιλάμε στα μωρά – υψηλότερος τόνος, πιο αργά, υπερβολικά έντονη προφορά – όχι μόνο τους αρέσει, αλλά πιθανότατα τα βοηθά να μάθουν να καταλαβαίνουν τι λέμε. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα δείχνει ότι η ομιλία των μωρών μπορεί να έχει ένα άλλο, άγνωστο μέχρι σήμερα όφελος: να βοηθήσει τα μωρά να μάθουν να παράγουν τη δική τους ομιλία. Μιμούμενοι τον ήχο μιας μικρότερης φωνητικής οδού, πιστεύουν οι ερευνητές, ενημερώνουμε τα μωρά για το πώς πρέπει να ακούγονται οι λέξεις που βγαίνουν από το δικό τους στόμα.

“Φαίνεται να διεγείρει την κινητική παραγωγή της ομιλίας, όχι μόνο την αντίληψη της ομιλίας”, δήλωσε ο Matthew Masapollo, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Λόγου, Ομιλίας και Ακοής του UF και διευθυντής του Εργαστηρίου UF για τη Μελέτη της Γνώσης, της Δράσης και της Αντίληψης της Ομιλίας στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές άλλαξαν τη συχνότητα των ήχων για να μιμηθούν είτε μια βρεφική είτε μια ενήλικη φωνητική οδό και στη συνέχεια εξέτασαν πώς αντέδρασαν τα βρέφη. Τα μωρά ηλικίας έξι έως οκτώ μηνών “επέδειξαν μια ισχυρή και ευδιάκριτη προτίμηση για την ομιλία με ήχους που προσδιορίζουν μια φωνητική οδό που είναι παρόμοια σε μέγεθος και μήκος με τη δική τους”, σημείωσαν.

Τα μωρά τεσσάρων έως έξι μηνών δεν είχαν αυτή την προτίμηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αρχόμενη ικανότητα των μεγαλύτερων μωρών να ελέγχουν τη φωνή τους και να δημιουργούν λέξεις από τη φλυαρία θα μπορούσε να είναι αυτό που κάνει τους ήχους που μοιάζουν με τους βρεφικούς πιο ελκυστικούς.

Αν και η μωρουδιακή ομιλία μπορεί να ακούγεται απλή, καταφέρνει πολλά, ανέφερε σχετικά η συν-συγγραφέας Linda Polka, Ph.D., του Πανεπιστημίου McGill.

“Προσπαθούμε να εμπλακούμε με το βρέφος για να του δείξουμε κάτι σχετικά με την παραγωγή λόγου”, είπε. “Τα προετοιμάζουμε να επεξεργαστούν τη δική τους φωνή”.

Ενώ οι γονείς μερικές φορές αποθαρρύνονται από το να ασχολούνται με τη βρεφική ομιλία, η έρευνα των Masapollo και Polka δείχνει ότι τα μοτίβα που σχετίζονται με αυτό το στυλ ομιλίας – το οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν “βρεφική κατευθυνόμενη ομιλία” – θα μπορούσε να είναι ένα βασικό συστατικό για να βοηθηθούν τα μωρά να δημιουργήσουν λέξεις.

 

Μωράfront-storiesομιλία μωρώνπως να μιλάω στο μωρό