Νέα έρευνα: Πώς σχετίζεται η κατανάλωση καφεϊνης με βλάβη στα νεφρά

Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συνδέεται με την πρόληψη χρόνιων και εκφυλιστικών παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές διαταραχές, ο διαβήτης και η νόσος του Πάρκινσον.

Η καφεΐνη, η πιο συχνά μελετημένη ένωση του καφέ, ασκεί θετικές επιδράσεις στη λειτουργία των νεφρών και η καθημερινή κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Αν και άλλες ενώσεις του καφέ είναι λιγότερο μελετημένες, ενώσεις όπως το χλωρογενικό οξύ και η τριγωνελίνη είναι γνωστό ότι μειώνουν τη γενικευμένη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Η γνώση περισσότερων στοιχείων για το πώς η κατανάλωση καφέ επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τα νεφρά θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών υγείας να λάβουν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου των ανθρώπων να αναπτύξουν προοδευτική νεφρική νόσο.

Πρόσφατα, ερευνητές διερεύνησαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στην οξεία νεφρική βλάβη (ΟΝΒ), όταν τα νεφρά χάνουν ξαφνικά όλη ή μέρος της λειτουργίας τους.

Η οξεία νεφρική βλάβη αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς περίπου το 0,25% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει τη νόσο, που αυξάνεται σε 18% μεταξύ των ατόμων που νοσηλεύονται ετησίως.

Από την ανάλυσή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης περιστατικού οξείας νεφρικής βλάβης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Kidney International Reports.

Ποια είναι η πιο ωφέλιμη ποσότητα καφέ

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 14.207 ενήλικες ηλικίας 45 – 64 ετών από τη μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC).

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατανάλωση καφέ των συμμετεχόντων κατά την πρώτη επίσκεψή τους μέσω ενός ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Συνολικά, διαπίστωσαν ότι:

  • 27% δεν έπιναν ποτέ καφέ
  • 14% έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα
  • 19% έπιναν 1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα
  • 23% έπιναν 2-3 φλιτζάνια την ημέρα
  • 17% έπιναν περισσότερα από 3 φλιτζάνια την ημέρα

Για να ορίσουν την οξεία νεφρική βλάβη, οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένου ενός κωδικού της Διεθνούς Ταξινόμησης των Ασθενειών που υποδεικνύει ΟΝΒ σε όλη τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 24 ετών. Σημείωσαν 1.694 περιπτώσεις περιστατικού ΟΝΒ κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Μετά την προσαρμογή για δημογραφικούς παράγοντες, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΟΝΒ σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν το ρόφημα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της ΟΝΒ και της κατανάλωσης καφέ, με όσους κατανάλωναν 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα να εμφανίζουν την πιο σημαντική μείωση του κινδύνου.

Όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να εξηγήσει τις πιθανές προστατευτικές επιδράσεις του καφέ για την οξεία νεφρική βλάβη, ο Δρ Matthew Weir, καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής του τμήματος νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Maryland, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Medical News Today ότι η μελέτη δεν προσφέρει πράγματι στοιχεία.

“[Οι ερευνητές] παρέχουν θεωρίες, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα με την αναδρομική ανασκόπηση των δεδομένων, τα οποία μπορεί να μπερδέψουν τις παρατηρήσεις και να περιορίσουν την εγκυρότητα. Τουλάχιστον δεν υπήρχαν ενδείξεις βλάβης”, δήλωσε ο Dr. Weir.

Στη μελέτη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να είναι αποτέλεσμα των βιοδραστικών ενώσεων του καφέ που βελτιώνουν την αιμάτωση και τη χρήση του οξυγόνου στα νεφρά.

Η Dr. Kalie L. Tommerdahl, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, και ο Dr. Chirag Rohit Parikh, διευθυντής του τμήματος νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, οι οποίοι ήταν και οι δύο συγγραφείς της μελέτης, δήλωσαν στο MNT ότι διεξήγαγαν μια συνοδευτική μελέτη για να κατανοήσουν περαιτέρω τους πιθανούς μηχανισμούς.

“Μελετήσαμε δέκα νέους ηλικίας 12 έως 21 ετών με διαβήτη τύπου 1 και στόχος μας ήταν να αξιολογήσουμε τις επιδράσεις μιας επιβεβαιωμένης 7ήμερης πορείας μιας μόνο ημερήσιας κατανάλωσης κρύου ροφήματος Starbucks (325 ml, 175 mg καφεΐνης) σε [διάφορες μετρήσεις της νεφρικής λειτουργίας]”, δήλωσαν.

“Η μελέτη περιελάμβανε ένα μικρό μέγεθος δείγματος. Ενώ επιβεβαίωσε ότι μπορούμε να αξιολογήσουμε αποτελεσματικά αυτά τα ενδονεφρικά μέτρα σε εφήβους με διαβήτη τύπου 1, δεν βρήκαμε διαφορές στη [νεφρική λειτουργία] μετά από μια σύντομη πορεία καθημερινής κατανάλωσης καφέ”, πρόσθεσαν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αξιολογήσουν περαιτέρω τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που διέπουν τις δυνητικά προστατευτικές επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ σε μεγαλύτερες μελέτες μεγαλύτερης διάρκειας.

καφέςfront-storiesπροβλήματα στα νεφράκατανάλωση καφέκαφές και νεφράυγεία των νεφρών