Νέα έρευνα: Πόσα παραπάνω κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα

Μπορεί να είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε προβλήματα στις αρθρώσεις.

Αλλά μια νέα έρευνα λέει ότι δεν χρειάζεται τόσο πολύ επιπλέον βάρος όσο νομίζουμε για να προκληθούν προβλήματα στα γόνατα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, της δυσκαμψίας και των περιορισμών της κινητικότητας που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάγκη για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος.

Το Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία αναφέρει ότι η πρόσληψη μόλις 11 κιλών έκανε την ολική αντικατάσταση γόνατος 34% πιο πιθανή για τις γυναίκες στην έρευνά του και 25% πιο πιθανή για τους άνδρες. Οι ερευνητές ανέφεραν ευρήματα που βασίζονται σε δύο μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 264.000 άτομα. Όμως, εξέτασαν 23 μελέτες που επικεντρώθηκαν στην αύξηση του σωματικού βάρους και την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Η οστεοαρθρίτιδα, κοινώς γνωστή ως αρθρίτιδα “φθοράς”, είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας, που γενικά αφορά σε φλεγμονή των αρθρώσεων. Εμφανίζεται συνήθως στις αρθρώσεις που φέρουν βάρος των ισχίων, των γονάτων και της σπονδυλικής στήλης, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άρθρωση.

Ο χόνδρος που μαλακώνει τον χώρο μεταξύ των οστών στην άρθρωση φθείρεται. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί αρκετά, μπορεί να οδηγήσει σε τριβή των οστών μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο και περιορίζοντας την κίνηση.

Παρότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, η αντικατάσταση γόνατος είναι συχνή, με περίπου 750.000 χειρουργικές επεμβάσεις να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη χώρα αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Washington Post.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους είναι ένας ακόμη λόγος για να αποφεύγουν οι άνθρωποι την αύξηση του βάρους και να μην χρειάζεται να χάσουν αργότερα επιπλέον κιλά.

 

front-storiesοστεοαρθρίτιδα γόνατοςοστεοαρθρίτιδα ισχίουοστεοαρθρίτιδα μέσηςοστεοαρθρίτιδα