Νέα έρευνα: Τι είναι αυτό που κάνει την άσκηση πιο δύσκολη για μερικούς ανθρώπους

Η λιγότερη άσκηση θα μπορούσε να απενεργοποιήσει μια ζωτικής σημασίας πρωτεΐνη στο σώμα, προκαλώντας περαιτέρω αδράνεια και καθιστώντας την άσκηση πιο δύσκολη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Leeds ανακάλυψαν ότι η απενεργοποίηση της πρωτεΐνης Piezo1, ενός αισθητήρα ροής του αίματος, μειώνει την πυκνότητα των τριχοειδών αγγείων που μεταφέρουν αίμα στους μυς. Αυτή η περιορισμένη ροή του αίματος σημαίνει ότι η δραστηριότητα γίνεται πιο δύσκολη και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της δυνατότητας άσκησης, διαπίστωσε η ομάδα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα βοηθούν να εξηγηθεί η βιολογία του γιατί η άσκηση γίνεται δυσκολότερη όσο λιγότερο κάνει κανείς.

Η δημοσίευση με τίτλο “Endothelial Piezo1 sustains muscle capillary density and contributes to physical activity” δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, αλλά η πρωτεΐνη Piezo1 βρίσκεται και στον άνθρωπο, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ίδια αποτελέσματα θα μπορούσαν να προκύψουν.

Η επικεφαλής συγγραφέας Fiona Bartoli, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Leeds, δήλωσε: “Η άσκηση προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη, την κατάθλιψη και τον καρκίνο. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν ασκούνται αρκετά, για λόγους όπως ο τραυματισμός και η χρήση υπολογιστή. Αυτό θέτει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Όσο λιγότερο ασκούνται οι άνθρωποι, τόσο λιγότερο γυμνασμένοι γίνονται, οδηγώντας συχνά σε ένα καθοδικό σπιράλ.

“Αν και πολλές αντιδράσεις στην άσκηση είναι γνωστές, το πώς τα οφέλη της άσκησης προκαλούνται αρχικά σε μοριακό επίπεδο είναι μυστηριώδες. Η μελέτη μας αναδεικνύει την κρίσιμη σύνδεση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και σωματικής απόδοσης που γίνεται σε αυτό το επίπεδο από το Piezo1. Το να διατηρούμε τα Piezo1 μας ενεργά με την άσκηση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική απόδοση και την υγεία μας”.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι επιστήμονες συνέκριναν δύο ομάδες ποντικιών – μια ομάδα ελέγχου και μια ομάδα της οποίας τα επίπεδα Piezo1 είχαν διαταραχθεί για 10 εβδομάδες. Παρατηρήθηκε η δραστηριότητα των τροχών περπατήματος, αναρρίχησης και τρεξίματος, με τα ποντίκια Piezo1 να παρουσιάζουν εντυπωσιακή μείωση των επιπέδων δραστηριότητας. Αυτό υποδηλώνει ένα σημαντικό ρόλο για την Piezo1 στη διατήρηση της φυσιολογικής σωματικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν τα ποντίκια μεPiezo1 ενδιαφέρονταν λιγότερο για την άσκηση, αλλά δεν διαπίστωσαν διαφορές στην ποσότητα ή τη διάρκεια της δραστηριότητας μεταξύ των δύο ομάδων. Αντίθετα, υπήρχαν λιγότερες περιστροφές του τροχού τρεξίματος ανά συνεδρία άσκησης και βραδύτερη ταχύτητα τρεξίματος, γεγονός που υποδηλώνει μειωμένη ικανότητα άσκησης, χωρίς όμως μικρότερη επιθυμία.

Ο επιβλέπων συγγραφέας καθηγητής David Beech, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Leeds, δήλωσε: “Η εργασία μας ρίχνει νέο φως στο πώς ο ρόλος του Piezo1 στα αιμοφόρα αγγεία συνδέεται με τη σωματική δραστηριότητα. Πολλά ήταν ήδη γνωστά για τον ρόλο του στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, αλλά πολύ λιγότερα ήταν γνωστά για τη συμβολή του στη συντήρηση των αγγείων στους ενήλικες.

 

“Η ανακάλυψή μας παρέχει επίσης την ευκαιρία να σκεφτούμε πώς η απώλεια της μυϊκής λειτουργίας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με νέους τρόπους: αν ενεργοποιήσουμε την Piezo1, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ικανότητας άσκησης”.

 

άσκησηέλλειψη άσκησηςσωματική άσκησηfront-storiesάσκηση και εγκέφαλοςικανότητα άσκησηςεπιθυμία για άσκηση