Νέα λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος ανακαλύφθηκε από ερευνητές στην Βιέννη

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι γνωστό ως το κέντρο ελέγχου των ακούσιων σωματικών διεργασιών, όπως ο χτύπος της καρδιάς μας και η αναπνοή μας. Το γεγονός ότι αυτό το τμήμα του νευρικού συστήματος έχει επίσης την ικανότητα να αποκαθιστά αυθόρμητα τη λειτουργία των μυών μετά από νευρικό τραυματισμό ανακαλύφθηκε από ερευνητική ομάδα του Τμήματος Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής του MedUni Βιέννης στο πλαίσιο μελέτης τους που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Neuroscience. Τα ευρήματά τους μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για τη βελτίωση και την ανάπτυξη παρεμβάσεων για τη θεραπεία νευρικών βλαβών.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους Vlad Tereshenko και Oskar Aszmann από το κλινικό εργαστήριο για την ανακατασκευή βιονικών άκρων στο Τμήμα Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής του MedUni Βιέννης ανακάλυψε αυτή την πτυχή της αλληλεπίδρασης μεταξύ νεύρων και μυών – η οποία ήταν προηγουμένως άγνωστη στην επιστήμη – κατά τη διάρκεια της προκλινικής της έρευνας για τα νεύρα και τους μύες του προσώπου. Αφού ένα νεύρο τραυματιστεί ή αποκοπεί, δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγχει την κινητική λειτουργία των μυών του προσώπου, με αποτέλεσμα την παράλυση του προσώπου στο ζωικό μοντέλο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιστήμονες παρατήρησαν αυθόρμητη αποκατάσταση της μυϊκής λειτουργίας ημέρες ή εβδομάδες μετά τη βλάβη του νεύρου. Χρησιμοποιώντας νέες, πολύπλοκες τεχνικές, κατάφεραν να διαπιστώσουν ότι το αυτόνομο νευρικό σύστημα αναλαμβάνει, τρόπον τινά, τη λειτουργία του τραυματισμένου νεύρου. “Μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε ότι το αυτόνομο νευρικό σύστημα μπορεί να ελέγχει την κινητική λειτουργία των μυών με νευρικά ερεθίσματα. Όπως είδαμε στα πειράματά μας, οι παρασυμπαθητικές νευρικές ίνες σχηματίζουν νέες λειτουργικές νευρομυϊκές συνάψεις για να το κάνουν αυτό. Ταυτόχρονα, τροποποιούνται τα μοτίβα των μυϊκών ινών και, ως εκ τούτου, αλλάζουν οι φυσιολογικές ιδιότητες των αυτόνομα επαναιωρούμενων μυών”, εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας Vlad Tereshenko, περιγράφοντας τα βασικά ευρήματα της μελέτης.

Ανακατασκευή νευρών

Μετά από τραυματισμούς ή ορισμένες ασθένειες, τα νεύρα μπορεί να χάσουν προσωρινά ή μόνιμα την ικανότητά τους να παρέχουν κινητικό έλεγχο στους μυς. Για την αντιμετώπιση των κινητικών ελλειμμάτων που προκύπτουν είναι πλέον διαθέσιμες καθιερωμένες θεραπευτικές έννοιες, όπως η μετατόπιση νεύρων ή η μεταμόσχευση νεύρων. Ωστόσο, τα κλινικά αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως ο αργός ρυθμός αναγέννησης των νεύρων ή η έλλειψη νεύρων-δοτών.

“Εντοπίζοντας αυτή την άγνωστη μέχρι σήμερα ικανότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, ανακαλύψαμε έναν νέο δυνητικό παράγοντα στην ανακατασκευή νεύρων. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας μπορούν επομένως να βοηθήσουν στη βελτίωση των υφιστάμενων θεραπευτικών μέτρων και στην ανάπτυξη νέων”, λέει ο Vlad Tereshenko, κοιτάζοντας στο μέλλον. Μελέτες παρακολούθησης αναμένεται να εμβαθύνουν τις γνώσεις μας για αυτή τη νέα πτυχή του νευρομυϊκού συστήματος. Ένα από τα ερωτήματα που θα εξεταστούν είναι αν και πώς μπορούν να μετατοπιστούν χειρουργικά οι αυτόνομες νευρικές ίνες, προκειμένου να αποκατασταθεί η μυϊκή λειτουργία σε προσωρινή ή μόνιμη βάση.

 

front-storiesνευρικό σύστημα