Νέα μελέτη: Πώς το άγχος που νιώθει μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει τον εγκέφαλο του μωρού

Το άγχος που αντιμετωπίζει μια γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου, όπως επιβεβαιώνεται από σαρώσεις εμβρυϊκών εγκεφάλων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο ιατρικό περιοδικό JAMA Open Network.

  • Τα έμβρυα από μητέρες με υψηλότερα επίπεδα άγχους ήταν πιο πιθανό να έχουν ασθενέστερες συνδέσεις μεταξύ δύο περιοχών του εγκεφάλου, που εμπλέκονται σε εκτελεστικές και υψηλότερες γνωστικές λειτουργίες και ισχυρότερες συνδέσεις μεταξύ τμημάτων του εγκεφάλου που συνδέονται με συναισθηματικούς και συμπεριφορικούς ελέγχους.

“Τα τοξικά επίπεδα άγχους … φαίνεται να έχουν άμεσες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο ο εμβρυϊκός εγκέφαλος σμιλεύεται και οργανώνεται στη μήτρα”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Catherine Limperopoulos, η οποία διευθύνει το Ινστιτούτο Αναπτυξιακού Εγκεφάλου στο Children National στην Ουάσιγκτον, DC.

«Αυτό που βιώνει η μέλλουσα μητέρα, το βιώνει παράλληλα και το αγέννητο μωρό»

Ένα «τοξικό» επίπεδο άγχους στη μελέτη ορίστηκε ως το άγχος σε επίπεδα που θα παρεμπόδιζαν την ικανότητα μιας γυναίκας να πετύχει με επιτυχία τους καθημερινούς στόχους και ευθύνες της, αλλά δεν αρκεί για να διαγνωστεί κλινικά ως ασθένεια ψυχικής υγείας ή διαταραχή.

Το άγχος προκαλεί την υπόφυση και τα επινεφρίδια να “πλημμυρίσουν” το σώμα με ορμόνες “μάχης ή πτήσης” που αρχικά είχαν σκοπό να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από άγρια ​​ζώα και άλλους κινδύνους. Σήμερα, ζούμε με χρόνιο άγχος και αυτές οι χημικές ουσίες, που περιλαμβάνουν την κορτιζόλη (ορμόνη του στρες), έχουν την ικανότητα να διασχίσουν τον φραγμό του πλακούντα μεταξύ της μαμάς και του μωρού.

Η σχέση μεταξύ του στρες και της ανάπτυξης του εγκεφάλου του εμβρύου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις γυναίκες που είναι έγκυες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε η Δρ Limperopoulos, καθώς η προηγούμενη έρευνά της διαπίστωσε ότι το άγχος για τις έγκυες γυναίκες στην εποχή του Covid-19 έχει διπλασιαστεί ή ακόμη και τριπλασιαστεί.

“Υπάρχουν και άλλες δημοσιευμένες μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι οι έγκυες γυναίκες αναφέρουν πολύ υψηλά επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας”

“Είναι πραγματικά σημαντικό να προειδοποιούμε τις γυναίκες για το γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού τους και να τις κατευθύνουμε σε εκείνους που μπορούν να τις βοηθήσουν να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας αλλά και ανεξάρτητα από αυτή”, δήλωσε σχετικά.

H Δρ Limperopoulos δημοσίευσε μια μελέτη νωρίτερα φέτος, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξασθένησαν την βιοχημεία του εγκεφάλου του εμβρύου και την ανάπτυξη του ιππόκαμπου – την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο σχηματισμό νέων αναμνήσεων, η οποία σχετίζεται επίσης με τη μάθηση και τα συναισθήματα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης βρει ασυνήθιστα ηλεκτροεγκεφαλογραφικά σχήματα στους μετωπιαίους λοβούς των παιδιών, μαζί με αλλαγές στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση της επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου.

Το άγχος έχει επίσης συνδεθεί με τον πρόωρο τοκετό

Επίσης, οι γυναίκες που ένιωσαν πως δεν μπορούσαν να διαχειριστούν το αυξημένο στρες κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης και ακόμη και χρόνια πριν από τη σύλληψη, είχαν μικρότερης διάρκειας εγκυμοσύνες σε σχέση με άλλες γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο.

Πηγή: CNN

έγκυοςαυξημένο στρεςεγκυμοσύνη