Νέα συσκευή hands-free που βελτιώνει την αναπνοή για τους ασθενείς με ΧΑΠ

Ένας στους 10 ενήλικες υποφέρει από τις  συνέπειες της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Η έρευνα γύρω από μια νέα αναπνευστική συσκευή που αναπτύχθηκε από πνευμονολόγους στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι προσφέρει υπόσχεση για τη βελτίωση της ζωής τους.

Η νέα συσκευή όχι μόνο βελτιώνει τα συμπτώματα της δύσπνοιας και την ποιότητα ζωής για τα άτομα με ΧΑΠ, αλλά προσφέρει επίσης οφέλη σε άτομα που αντιμετωπίζουν το στρες και το άγχος και σε όσους κάνουν ενσυνειδητότητα, διαλογισμό ή γιόγκα.  Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Respiratory Care .

Η συσκευή, που ονομάζεται PEP Buddy, δημιουργήθηκε από τον Muhammad Ahsan Zafar, MD, και τον Ralph Panos, MD. Ο Zafar είναι αναπληρωτής καθηγητής  στο UC College of Medicine ενώ ο Panos είναι ομότιμος καθηγητής   UC College of Medicine και είναι διευθυντής του εθνικού προγράμματος tele-ICU για την Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ.

Για τα άτομα με ΧΑΠ, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να βγει ο εισπνεόμενος αέρας από τους πνεύμονές τους με κάθε αναπνοή λόγω πιο σφιχτών σωλήνων αέρα. Επομένως, όταν αναπνέουν γρήγορα, όπως κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων, ο αέρας συγκρατείται στους πνεύμονες. Αυτή η στοίβαξη αέρα ή το «δυναμικό υπερφούσκωμα» είναι ο κύριος λόγος για τη δύσπνοια και επίσης οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου. Καθώς η αναπνοή γίνεται δύσκολη κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, οι άνθρωποι γίνονται όλο και λιγότερο δραστήριοι και πιο απομονωμένοι.

Ο Panos και ο Ζαφάρ ανέπτυξαν μια συσκευή hands-free που έχει το μέγεθος μιας σφυρίχτρας. Ο Zafar είπε ότι εξέτασε αναπνευστικές συσκευές θετικής εκπνευστικής πίεσης (PEP) στην αγορά και ήταν φορητές, μεγάλες και ογκώδεις, έτσι προσπάθησαν να βρουν κάτι που είναι πολύ απλό, ελαφρύ και εύκολο στη χρήση. Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να φοριέται γύρω από το λαιμό με κορδόνι για καθημερινή χρήση και να εισάγεται στο στόμα όταν χρειάζεται, κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση.

Στη μελέτη, εξέτασαν άτομα με ΧΑΠ που είχαν δύσπνοια και διαπίστωσαν ότι το 72% των συμμετεχόντων είχε σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της δύσπνοιας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Μεταξύ εκείνων που έριχναν τα επίπεδα οξυγόνου τους κατά τη διάρκεια του περπατήματος, το 36% από αυτούς δεν έπεσαν επίπεδα οξυγόνου όταν χρησιμοποιούσαν το PEP Buddy. Αυτή είναι η πρώτη μηχανική συσκευή που παρουσιάζει τέτοια επίδραση στα επίπεδα οξυγόνου σε άτομα με ΧΑΠ.

 

ΧΑΠfront-stories