Νέες πρωτεΐνες που ρυθμίζουν το RNA βρέθηκαν να είναι βασικές στο σοβαρό άσθμα

Μια νέα δημοσίευση στο Frontiers in Cell and Developmental Biology με επικεφαλής ερευνητές από το King’s αποκάλυψε για πρώτη φορά σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο των πρωτεϊνών που ρυθμίζουν το mRNA στο άσθμα.

Το άσθμα είναι η πιο κοινή χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών που εμφανίζουν οι άνθρωποι. Επηρεάζει πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Το άσθμα είναι μια πάθηση των πνευμόνων που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα λόγω φλεγμονής των σωλήνων των αεραγωγών που μεταφέρουν αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Ενώ η φλεγμονώδης διαδικασία που προκαλεί το άσθμα είναι ευρέως γνωστή μεταξύ των ερευνητών και των κλινικών γιατρών, η έκφραση των γονιδίων που στηρίζουν αυτή τη φλεγμονή είναι ελάχιστα κατανοητή.

Οι ερευνητές συνέλεξαν μια σειρά γενετικών δεδομένων RNA από κύτταρα ασθενών με ή χωρίς άσθμα. Το RNA είναι ένα βασικό μόριο αγγελιοφόρου που επιτρέπει τη μεταφορά και την ερμηνεία του γενετικού κώδικα μέσα στο DNA. Το RNA μπορεί να λειτουργήσει μόνο του ή να μεταφραστεί σε πρωτεΐνες. Αυτές οι πρωτεΐνες σχηματίζουν στη συνέχεια τα δομικά στοιχεία των κυττάρων και άλλων μορίων που απαιτούνται στο σώμα. Η κατανόηση του τι και πώς λειτουργούν τα μόρια RNA είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε πώς συμπεριφέρονται και λειτουργούν τα κύτταρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διερεύνηση των πρωτεϊνών που δεσμεύουν το RNA μας λέει για το πώς ερμηνεύουμε και επεξεργαζόμαστε τον γενετικό μας κώδικα του DNA – και πώς αυτό αλλάζει στην ασθένεια.

Οι γενετικές πληροφορίες ελήφθησαν από ασθενείς με συμπτώματα άσθματος και συγκρίθηκαν με μη ασθματικά άτομα. Τα αποτελέσματα τόνισαν δύο πρωτεΐνες γνωστές ως ZFP36L1 και ZFP36L2, οι οποίες συνδέονται με το RNA για να ρυθμίσουν την έκφρασή τους, οι οποίες ήταν σημαντικά απορυθμισμένες σε άτομα με άσθμα.

Όταν τα ZFP36L1 και ZFP36L2 αποκαταστάθηκαν στα κύτταρα ασθενών με σοβαρό άσθμα, υπήρξε αλλαγή στην έκφραση των γονιδίων που ελέγχουν αρκετούς φλεγμονώδεις παράγοντες πίσω από το άσθμα. Αυτό έδειξε ότι τα ZFP36L1 και ZFP36L2 δρούσαν ως ρυθμιστές των γονιδίων που έλεγχαν τη φλεγμονή που στηρίζει το άσθμα.

Τα αποτελέσματα περαιτέρω δοκιμών έδειξαν ότι αυτές οι πρωτεΐνες εμφανίστηκαν «λανθασμένα εντοπισμένες» στους αεραγωγούς ποντικών με άσθμα, υποδηλώνοντας ότι συμβάλλουν στη φλεγμονή που χαρακτηρίζει το άσθμα εκτελώντας διαφορετικές λειτουργίες μέσα στα κύτταρα.

Αυτή η δημοσίευση είναι η πρώτη που καταδεικνύει ότι πρωτεΐνες που δεσμεύουν το RNA συμβάλλουν στο άσθμα όταν δεν ρυθμίζονται σωστά. Αυτό δείχνει ότι η ρύθμιση της έκφρασης του mRNA είναι μια θεμελιώδης διαδικασία στο άσθμα.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος αυτών των πρωτεϊνών RNA στον άνθρωπο και να κατανοηθεί καλύτερα ο αντίκτυπός τους, αλλά η εργασία που δημοσιεύτηκε παρέχει καλύτερη κατανόηση του πόσο σημαντική είναι η έρευνα RNA στο άσθμα και θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί για μελλοντικές θεραπείες και βιοδείκτες της νόσου .

 

άσθμαRNA