Νέο εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου εντοπίζει τον υψηλό κίνδυνο άσθματος σε παιδιά

Μια ομάδα ερευνητών που συνεργάζεται με τη μελέτη CHILD Cohort (CHILD) ανέπτυξε ένα απλό νέο εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου που βασίζεται στα συμπτώματα που ανιχνεύει τον κίνδυνο άσθματος σε παιδιά ηλικίας έως δύο ετών.

Η αποτελεσματικότητα του εργαλείου – του Εργαλείου Κινδύνου για το ΠΑΙΔΙΚΟ άσθμα   – περιγράφεται λεπτομερώς σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο εξαιρετικά επιδραστικό Journal of the American Medical Association (JAMA).

«Το άσθμα επηρεάζει σχεδόν 330 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, έχει βαρύ κόστος υγειονομικής περίθαλψης και είναι η κύρια αιτία νοσηλείας μεταξύ των παιδιών στον Καναδά-ειδικά των παιδιών κάτω των πέντε ετών», σχολιάζει η συν-συγγραφέας Δρ. Padmaja Subbarao, η οποία είναι πνευμονολόγος  στο The Hospital for Sick Children (SickKids) και Διευθυντής του CHILD. Είναι επίσης Καθηγήτρια στο Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Τορόντο και Επίκουρη Καθηγήτρια Αναπνευστικής και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster.

«Η πρώιμη ανίχνευση αυτής της πάθησης θα επιτρέψει στους γιατρούς να θεραπεύσουν τα παιδιά νωρίτερα, έτσι θα υποφέρουν λιγότερο και θα αποφύγουν να πάνε στο νοσοκομείο, μειώνοντας έτσι και το κόστος για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης».

«Ένας λόγος για τον οποίο το άσθμα συχνά δεν ανιχνεύεται στα μικρά παιδιά είναι επειδή τα περισσότερα συμβατικά τεστ άσθματος είναι δύσκολο να γίνουν στα παιδιά, χρονοβόρα και επεμβατικά, με τσιμπήματα δέρματος και λήψη αίματος, έτσι πολλοί ασθενείς και γιατροί επιλέγουν να τα αποφύγουν», σημειώνει η μελέτη.  «Άλλες συμβατικές εξετάσεις μπορεί επίσης να απαιτούν ραντεβού με ειδικούς και τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για τον έλεγχο της λειτουργίας των πνευμόνων, με το σχετικό κόστος».

Το CHART-ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ κατηγοριοποιεί τον κίνδυνο μελλοντικού άσθματος και επίμονων συμπτωμάτων των παιδιών σε «Υψηλό», «Μέτριο» ή «Χαμηλό», με βάση τις πληροφορίες που αναφέρθηκαν πριν από την ηλικία των τριών ετών. Το εργαλείο συνιστά ενέργειες παρακολούθησης για κάθε ομάδα.

“Το σημαντικό και θετικό με το CHART, του νέου αυτού εργαλείου που έχουμε αναπτύξει, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οικογενειακούς γιατρούς ή νοσηλευτές σε περιβάλλον πρωτοβάθμιας περίθαλψης χαμηλών πόρων. Είναι μη επεμβατικό, μπορεί να γίνει επιτόπου και σε – τη στιγμή, είναι δωρεάν και δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Τώρα που δείξαμε τα οφέλη του CHART στη μελέτη CHILD, εργαζόμαστε για να επικυρώσουμε τη χρήση του μελλοντικά στην κλινική πράξη.”

Στη μελέτη, το CHART εφαρμόστηκε σε δεδομένα από 2.354 παιδιά που συμμετείχαν στο CHILD, μια διαχρονική ερευνητική μελέτη που ξεκίνησε το 2008 και παρακολουθούσε τη σωματική, κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη σχεδόν 3.500 καναδικών παιδιών πριν από τη γέννηση.

Από πληροφορίες σχετικά με τα επεισόδια συριγμού και βήχα των παιδιών, τη χρήση φαρμάκων για το άσθμα και τις σχετικές επισκέψεις στο νοσοκομείο σε ηλικία τριών ετών, το CHART μπόρεσε να προβλέψει με ακρίβεια 91% ποια από αυτά τα παιδιά θα είχαν επίμονο συριγμό – βασικός δείκτης άσθματος- ; στην ηλικία των πέντε.

Από αυτά τα παιδιά που αξιολογήθηκαν από το CHART ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο άσθματος στην ηλικία των τριών ετών, το 50% διαγνώστηκε από τους γιατρούς της μελέτης ότι είχαν άσθμα μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. 

Η μελέτη αναφέρει επίσης:  Λόγω διαφόρων ασάφειων στον τρόπο με τον οποίο ορίζεται κλινικά το άσθμα, είναι πιθανό ότι ορισμένα από αυτά τα μικρά παιδιά έχουν άσθμα που παραμένει επίσημα αδιάγνωστο. Και ανεξάρτητα από μια επίσημη διάγνωση άσθματος, τα επίμονα συμπτώματα συριγμού έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία, χρόνια πνευμονική νόσο και το ίδιο είδος χρήσης υγειονομικής περίθαλψης με το άσθμα· ο επίμονος συριγμός απαιτεί επίσης παρόμοια παρακολούθηση και θεραπεία, επομένως η αξία της προγνωστικής ικανότητας του εργαλείου είναι αναμφισβήτητη.

Συνολικά, το CHART βρέθηκε να είναι πιο ακριβές στην πρόβλεψη του επίμονου συριγμού, του άσθματος και της χρήσης της σχετικής υγειονομικής περίθαλψης από άλλες τυπικές διαγνωστικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των αξιολογήσεων από ιατρούς και του συμβατικού τεστ άσθματος γνωστό ως τροποποιημένος δείκτης πρόβλεψης άσθματος (mAPI).

Τα ευρήματα της μελέτης χρησιμοποιώντας δεδομένα CHILD επικυρώθηκαν επίσης με τη δοκιμή της απόδοσης του CHART έναντι δεδομένων από δύο πρόσθετες μελέτες κοόρτης: την καναδική κοόρτη CAPPS, της οποίας οι συμμετέχοντες διατρέχουν όλοι υψηλό κίνδυνο άσθματος και τη μελέτη Raine γενικού πληθυσμού της Αυστραλίας. Όχι μόνο το CHART είχε καλή απόδοση σε αυτές τις κοόρτες, αλλά – χάρη στα διαθέσιμα δεδομένα μέσω της Κοόρτης CAPPS – αποδείχθηκε αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται σε δεδομένα από παιδιά ηλικίας έως δύο ετών.

«Σχεδιάσαμε το CHART για να είναι ένα ρεαλιστικό εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου για τη χρήση πολυάσχολων νοσηλευτών πρωτοβάθμιας φροντίδας», λέει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Ruixue (Vera) Dai, M.Sc. και βιοστατολόγος στο SickKids.

“Με πληροφορίες που μπορούν εύκολα να συλλεχθούν, το CHART θα μπορούσε να ενσωματωθεί στα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία ως αξιολόγηση ρουτίνας. Αυτά τα παιδιά μπορούν στη συνέχεια να αξιολογηθούν πιο προσεκτικά, να αντιμετωπιστούν και να διαχειριστούν καλύτερα οι καταστάσεις τους και πολλές νοσηλεύσεις μπορούν να αποφευχθούν.”

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναπτύσσει ένα μη επεμβατικό εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση του άσθματος και του επίμονου συριγμού σε ένα γενικό πληθυσμό, και αυτό έχει στη συνέχεια επικυρωθεί σε ομάδες γενικού και υψηλού κινδύνου».

παιδικό άσθμα