Νιώθετε πεσμένοι: 3 τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας

Η αυτοεκτίμηση είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για πολλά σημαντικά στοιχεία της ζωής: την εμπιστοσύνη μας στις ικανότητές μας, την αίσθηση της σιγουριάς για τον εαυτό μας και το πώς συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Επίσης, έχει σημαντική επίδραση στο πώς διαμορφώνουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις, αλλά και στο πώς εξελισσόμαστε επαγγελματικά ή προσωπικά. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να καλλιεργηθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορείτε να την επαναφέρετε αλλάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας και τις αρνητικές σας σκέψεις.

Γιατί έχει σημασία η αυτοεκτίμηση για την υγεία

Το να έχεις καλή αυτοεκτίμηση δεν είναι μόνο να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Η αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ψυχική υγεία.

«Πιστεύω ότι είναι απίστευτα σημαντικό για την ψυχική σας υγεία να έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας, ώστε να έχετε μια καλή αίσθηση αυτοεκτίμησης», λέει ο ειδικός ψυχολόγος Δρ. Alexander. «Και ότι έχετε την ικανότητα να μεγαλώνετε και να αναγνωρίζετε ότι τα λάθη είναι απολύτως φυσιολογικά».

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος . Συχνά μάλιστα πάνε χέρι-χέρι.

«Κάθε φορά που παλεύετε με ένα θέμα ψυχικής υγείας, είναι καλό να σκέφτεστε την αυτοεκτίμησή σας και πώς βλέπετε τον εαυτό σας», λέει ο Δρ. Alexander.

Σημάδια ότι μπορεί να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Μπορεί να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση εάν:

  • Δεν αισθάνεστε σίγουροι για τις ικανότητές σας.
  • Συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με τους άλλους με αρνητικό τρόπο.
  • Νιώθετε θλιμμένοι και αγχωμένοι, όταν κάνετε και το παραμικρό λάθος.
  • Είστε ευάλωτοι σε οποιαδήποτε κριτική, από όπου κι αν αυτή προέρχεται.
  • Εστιάζετε στις αποτυχίες σας και αγνοήστε τα επιτεύγματά σας.
  • Νιώθετε άγχος, κατάθλιψη και ανησυχία για οτιδήποτε κάνετε.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αλλά η αναγνώρισή του είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να δουλέψετε ενάντια σε αυτές τις αρνητικές σκέψεις.

Πώς να βελτιώσετε την αυτοεκτίμηση

Εάν έχετε αναγνωρίσει χαμηλή αυτοεκτίμηση στον εαυτό σας, μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε μερικές από τις πιθανές βασικές αιτίες. Ο Δρ Alexander αναφέρει  ότι η αρνητική αυτοσυζήτηση και οι σκέψεις πηγάζουν συχνά από πράγματα στο παρελθόν μας.

Για παράδειγμα, ίσως η ανάμνηση ενός συμμαθητή που δεν σας δέχθηκε στην ομάδα του παραμένει ακόμα όταν προσπαθείτε να κάνετε νέους φίλους ή κοινωνικές συναναστροφές. Ή ίσως δυσκολευτήκατε αφού πήρατε έναν κακό βαθμό σε ένα τεστ, και τώρα, εξακολουθείτε να έχετε τον φόβο ότι κάθε φορά που δοκιμάζεστε, δεν θα πετύχετε.

Όλες αυτές οι εμπειρίες – και το πώς αντιδρούμε σε αυτές – μπορεί να συσσωρευτούν και να προκαλέσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση με την πάροδο του χρόνου.

Δείτε πώς μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας:

Προκαλέστε τον τρόπο που σκέφτεστε για τον εαυτό σας

Το πρώτο βήμα? Πρέπει να επεξεργαστείτε αυτή την αρνητική αφήγηση στο μυαλό σας.  Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας από το να σταματήσετε να συσσωρεύετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις .

Πώς αλλάζει όμως κανείς τον τρόπο που σκέφτεται; Το πρώτο βήμα είναι να ταυτοποιήσετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις και να αναγνωρίσετε εάν πραγματικά σας εξυπηρετούν ή σας πληγώνουν.

«Πολλές φορές, οι άνθρωποι έχουν πολύ ακραίο στυλ σκέψης και διαστρεβλώνουν τις πληροφορίες και καταλήγουν σε πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις για μία κατάσταση», εξηγεί ο Δρ Alexander.

Σκεφτείτε το ως έρευνα: Βρίσκετε λογικά στοιχεία που διαψεύδουν όλα τα αρνητικά στοιχεία που λέτε για τον εαυτό σας. Με αυτόν τον τρόπο, επανασυνδέεις τον εγκέφαλό σου για να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου.

Για παράδειγμα, εάν έχετε τη σκέψη: «Τα μπέρδεψα αυτό το έργο στη δουλειά, τώρα δεν θα μπορέσω ποτέ να κάνω τίποτα σωστά», προσπαθήστε να κάνετε στον εαυτό σας, μερικές λογικές ερωτήσεις όπως:

  • Υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την αρνητική μου σκέψη; 
  • Ποια είναι τα στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με την αρνητική μου σκέψη;
  • Μήπως φτάνω σε αρνητικό συμπέρασμα πολύ γρήγορα;

 

Αποδεχτείτε ότι δεν είστε τέλειοι

Κανείς – και εννοούμε, κανείς – δεν έχει περάσει ποτέ από τη ζωή χωρίς να κάνει ούτε ένα λάθος. Η χαριτωμένη αποδοχή των λαθών θα βοηθήσει την αυτοεκτίμησή σας να αυξηθεί.

«Νομίζω ότι το μόνο μέρος της αυτοεκτίμησης με το οποίο οι άνθρωποι παλεύουν περισσότερο είναι να μάθουν να αποδέχονται τα λάθη», δηλώνει. “Και επίσης να μάθετε πώς να ξεπερνάτε αυτά τα λάθη.” Αυτό μπορεί να προέρχεται από την ανάγκη να πάνε όλα τέλεια . Στην πραγματικότητα, λάθη είναι βέβαιο ότι θα συμβούν.

Φυσικά, όλοι θέλουμε να πετύχουμε και να περάσουμε καλά. Όμως ο Δρ. Αλέξανδρος σημειώνει ότι δεν πρέπει ποτέ να νιώθεις τόσο φοβισμένος την αποτυχία ώστε να σε εμποδίσει να προσπαθήσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παράνοια, άγχος και απομάκρυνση από τους άλλους.

Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε θετικά στοιχεία επιβεβαίωσης 

Μερικές φορές, για να αλλάξεις την ιστορία στο μυαλό σου, πρέπει να το πεις δυνατά. Το να επιβεβαιώνετε θετικά στοιχεία στον εαυτό σας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να χτίσουν καλύτερες συνήθειες.

Προσπαθήστε να γράψετε συγκεκριμένες καταστάστεις, που λειτουργούν καλύτερα για εσάς και την κατάστασή σας. Αυτά μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να ανανεώσετε τον τρόπο που σκέφτεστε για τον εαυτό σας.

 

Είτε παλεύετε με την αυτοεκτίμηση που σχετίζεται με την εργασία, την εικόνα του σώματος ή τη γενική σας αυτοεκτίμηση, είναι σημαντικό να εργαστείτε για μια πιο θετική άποψη για τον εαυτό σας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να χτιστεί με την πάροδο του χρόνου – συνήθως λόγω αρνητικών σκέψεων. Αλλά ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να τους αμφισβητήσετε μέσω θετικών επιβεβαιώσεων και νοητικών ασκήσεων. Σε περίπτωση που τα αρνητικά συναισθήματα είναι έντονα και δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε, σκεφτείτε να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό ψυχοθεραπευτή, ο οποιος μπορεί να βοηθήσει στο να βρείτε εκείνες τις τεχνικές, που θα σας ανακουφίσουν από τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας.

αυτοεκτίμηση