Νορβηγία: Αναφορές για κινδύνους στον εμβολιασμό ηλικιωμένων άνω των 80 ετών

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στη Νορβηγία το γεγονός ότι 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του Κορονοϊού. Πρόκειται για άτομα άνω των 80 ετών και με  σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. 
 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, αυτή τη στιγμή 13 άτομα από τα 23 που έχασαν τη ζωή τους υποβάλλονται σε νεκροψία/νεκροτομή προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου τους. Αυτό που αναζητούν να διευκρινίσουν οι επιστήμονες είναι ο τρόπος με τον οποίον οι παρενέργειες του εμβολίου οδήγησαν σε σοβαρές αντιδράσεις για τον οργανισμό των ευάλωτων ή και αρρώστων ηλικιωμένων. Όπως δηλώνει το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας οι οργανισμοί που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας είναι δυνατόν να αναπτύξουν τόσο σοβαρές αντιδράσεις ακόμα και στις πολύ ήπιες παρενέργειες του εμβολίου ενώ συμπερασματικά η δήλωση καταλήγει: “Για όσους έχουν πολύ μικρή εναπομένουσα ζωή ούτως ή άλλως, το όφελος του εμβολίου μπορεί να είναι οριακό ή άσχετο”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νορβηγία έχει ήδη εμβολιάσει 33.000 πολίτες με τα εμβόλια της Pfizer BioNTech και της Moderna, επιλέγοντας να δώσει προτεραιότητα σε ηλικιωμένους και σε άτομα με μεγάλη πιθανότητα να κολλήσουν τον Κορονοϊό.
κορονοϊόςεμβολιασμός κατά του κορονοϊούΝορβηγία