Ο διαλογισμός στο μικροσκόπιο. Τι προκαλεί στον 1 στους 4

Ο διαλογισμός τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Μάλιστα κάποιοι “ορκίζονται” σ’αυτόν και δεν διστάζουν να ταξιδέψουν σε μοντέρνα πνευματικά “καταφύγια” διαλογισμού, προκειμένου απερίσπαστοι να επιδοθούν σε αυτόν και να ψάξουν στα μύχια της ψυχής τους. Αλλά, ως φαίνεται, η όλη διαδικασία δεν έχει πάντα θετικές επιπτώσεις.

Διεθνής έρευνα του UCL με τη συμμετοχή 1.232 ανθρώπων, που παρακολούθησαν προγράμματα διαλογισμού σε αυτά τα “καταφύγια”, έδειξε ότι τρεις στους δέκα βίωσαν «δυσάρεστα» επεισόδια και αισθάνθηκαν άγχος και φόβο.

Συνολικά, δε, πάνω από ένας στους τέσσερις ανθρώπους, οι οποίοι διαλογίζονται τακτικά, έχει τέτοια αισθήματα.

Όσοι ασχολούνται με σύγχρονες μορφές διαλογισμού, όπως η Vipassana ή η Koan, που ενθαρρύνουν την εσωτερική ματιά μέσω της αμφισβήτησης της μονιμότητας του εαυτού και της πραγματικότητας των αισθήσεων, ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν.

Οι συγκεκριμένες μορφές περιλαμβάνουν ώρες σιωπής και αυστηρό πρόγραμμα ύπνου και διατροφής, με περιορισμένη πρόσβαση στον έξω κόσμο.

Το 25,6% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε βιώσει και προηγουμένως «ιδιαίτερα δυσάρεστες» εμπειρίες στο πλαίσιο του διαλογισμού.

Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από αυτές τις εμπειρίες σε σύγκριση με τις γυναίκες, όπως και οι άνθρωποι που δεν είχαν θρησκευτική πίστη, σε σύγκριση με τους θρησκευόμενους.

Πάνω από το 29,2%, που έκανε τις πιο σύγχρονες μορφές διαλογισμού, ανέφερε δυσάρεστες εμπειρίες, σε σύγκριση με το 20,3%, που διαλογιζόταν σε άλλες μορφές.

Ο επικεφαλής ερευνητής Marco Schlosser σχολίασε: “Ο διαλογισμός έχει γίνει αρκετά της μόδας και έχει κατασκευαστεί μια εικόνα ότι είναι πανάκεια, αλλά δεν είναι. Μπορεί να υπάρχει μια υπερβολή για τα οφέλη του.

Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε εξίσου προσεκτικοί, ώστε να μην υπερβάλλουμε ούτε στις επιβλαβείς επιπτώσεις του. Είναι ένα εξαιρετικά νέο πεδίο έρευνας”.

Οι λεπτομέρειες της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS One.

 

 

διαλογισμός