Ο διαβήτης που σχετίζεται με τον COVID μπορεί να είναι προσωρινός

Ασθενείς με σοβαρό COVID-19 που αναπτύσσουν διαβήτη ενώ νοσηλεύονται μπορεί να έχουν μόνο μια προσωρινή μορφή της νόσου και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μπορεί να επανέλθουν στο φυσιολογικό μετά, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 594 ασθενείς που εμφάνισαν σημεία διαβήτη ενώ νοσηλεύονταν για COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 78 χωρίς προηγούμενη διάγνωση διαβήτη. Σε σύγκριση με ασθενείς με προϋπάρχοντα διαβήτη, πολλοί από τους ασθενείς που διαγνώστηκαν πρόσφατα είχαν λιγότερο σοβαρά προβλήματα σακχάρου στο αίμα αλλά πιο σοβαρά προβλήματα COVID-19.
Περίπου ένα χρόνο μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, το 40% των ασθενών που διαγνώστηκαν πρόσφατα είχαν επιστρέψει σε επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάτω από το όριο για τον διαβήτη, ανέφεραν ερευνητές στο Journal of Diabetes and Its Complications . «Αυτό μας υποδηλώνει ότι ο πρόσφατα διαγνωσμένος διαβήτης μπορεί να είναι μια παροδική κατάσταση που σχετίζεται με το οξύ στρες της λοίμωξης από τον COVID-19», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Sara Cromer από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι… η ανεπάρκεια ινσουλίνης, αν εμφανιστεί καθόλου, γενικά δεν είναι μόνιμη», είπε ο Κρόμερ. «Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται μόνο ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα για σύντομο χρονικό διάστημα, και ως εκ τούτου είναι σημαντικό οι γιατροί να τους παρακολουθούν στενά για να δουν εάν και πότε οι κατάστασή τους βελτιώνονται».

Με πληροφορίες από το Reuters

σακχαρώδης διαβήτηςfront-stories