O FDA εγκρίνει το φάρμακο σεμαγλουτίδη για την απώλεια βάρους σε εφήβους

  • Ο FDA ενέκρινε το φάρμακο Wegovy (σεμαγλουτίδη) που θεραπεύει την παχυσαρκία στα παιδιά.
  • Τα νέα έρχονται μετά από μια μελέτη που διαπίστωσε ότι το φάρμακο απώλειας βάρους μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να μειώσουν σημαντικά τον ΔΜΣ.
  • Λειτουργεί καταστέλλοντας την όρεξη, η οποία στη συνέχεια μειώνει την πρόσληψη θερμίδων και οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ  ενέκρινε  το φάρμακο για τον διαβήτη Wegovy (σεμαγλουτίδη) για τη θεραπεία της παχυσαρκίας στους εφήβους, σύμφωνα με τη Novo Nordisk, που παράγει το Wegovy.

Τα νέα έρχονται εβδομάδες μετά από μια μελέτη που διαπίστωσε ότι το φάρμακο για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 σεμαγλουτίδη είναι εξίσου αποτελεσματικό στους εφήβους με παχυσαρκία όσο και στους ενήλικες με παχυσαρκία.  Το φάρμακο χρησιμοποιείται με τις εμπορικές ονομασίες  Ozempic  και  Wegovy .

Το Wegovy έχει εγκριθεί για τη θεραπεία παιδιών ηλικίας έως 12 ετών, σύμφωνα με τη Novo Nordisk.

Η έγκριση έρχεται μετά από μεγάλη μελέτη

Η  μελέτη , η οποία δημοσιεύθηκε στο  The New England Journal of Medicine  τον Δεκέμβριο, διαπίστωσε ότι οι έφηβοι με παχυσαρκία που έλαβαν το φάρμακο και έκαναν παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής παρουσίασαν μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατά 16% μέσα σε 68 εβδομάδες.  Το φάρμακο οδήγησε επίσης σε βελτιώσεις σε θέματα καρδιομεταβολικής υγείας.

Το Semaglutide, ένα ανάλογο του πεπτιδίου-1 που μοιάζει με γλυκαγόνο, είναι προς το παρόν εγκεκριμένο μόνο για ενήλικες με παχυσαρκία ή παθήσεις υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Λειτουργεί καταστέλλοντας την όρεξη, η οποία στη συνέχεια μειώνει την πρόσληψη θερμίδων και οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές λένε ότι τα νέα ευρήματα ρίχνουν φως σε μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπευτική επιλογή για εφήβους με παχυσαρκία – ειδικά σε μια εποχή που  τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας εκτινάσσονται  στα ύψη.

«Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα είναι μια πραγματική ανακάλυψη. Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερες μελέτες για να υποστηρίξουμε την αποτελεσματικότητά του, καθώς και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες που είναι πρόθυμες να το καλύψουν», είπε η  Δρ Τζίνα Πόσνερ , πιστοποιημένη παιδίατρος στο MemorialCare Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley, CA.

Οι ερευνητές συνέκριναν την αποτελεσματικότητα της σεμαγλουτίδης με ένα εικονικό φάρμακο σε 201 εφήβους με παχυσαρκία μεταξύ 12 και 17 ετών.

Στη μελέτη, 134 από τους συμμετέχοντες έλαβαν 2,4 χιλιοστόγραμμα σεμαγλουτίδης υποδορίως μία φορά την εβδομάδα και τήρησαν παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής για 68 εβδομάδες. Μεταξύ των συνολικών συμμετεχόντων, 67 έλαβαν εικονικό φάρμακο και τήρησαν παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής για 68 εβδομάδες.

Μετά την περίοδο θεραπείας, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε την υγεία των συμμετεχόντων για επιπλέον επτά εβδομάδες.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν σεμαγλουτίδη παρουσίασαν μείωση του ΔΜΣ κατά 16,1% σε σύγκριση με τον αρχικό τους ΔΜΣ. Όσοι έλαβαν το εικονικό φάρμακο είχαν πολύ μικρή αύξηση του ΔΜΣ.

Επιπλέον, το 73% όσων έλαβαν σεμαγλουτίδη έχασαν τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους σε σύγκριση με το 18% όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Επίσης, παρουσίασαν βελτιώσεις σε διάφορους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των λιπιδίων, της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της περιφέρειας της μέσης και των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Όσοι έλαβαν σεμαγλουτίδη και παρουσίασαν απώλεια βάρους ανέφεραν επίσης καλύτερη ποιότητα ζωής.

Όπως και στους ενήλικες, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της σεμαγλουτίδης στους εφήβους ήταν γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά τα συμπτώματα ήταν ήπια και βραχύβια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα οφέλη της σεμαγλουτίδης ήταν σημαντικά μεγαλύτερα από τα άλλα φάρμακα απώλειας βάρους που εγκρίθηκαν για εφήβους με παχυσαρκία.

Ωστόσο, άλλες δοκιμές που συγκρίνουν τη σεμαγλουτίδη με άλλα φάρμακα αδυνατίσματος για εφήβους δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται σήμερα η παιδική παχυσαρκία

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τους νέους με παχυσαρκία συνιστούν πολλαπλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, ωστόσο, η  έρευνα  γενικά έχει διαπιστώσει ότι είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν μακροχρόνια αποτελέσματα απώλειας βάρους με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής όταν εμφανιστεί παχυσαρκία.  Εάν οι νέοι δεν είναι σε θέση να επιτύχουν τους στόχους απώλειας βάρους μέσω παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής, τα φαρμακευτικά φάρμακα είναι διαθέσιμα, αλλά οι επιλογές είναι περιορισμένες.  Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είχε ήδη εγκρίνει τρία φάρμακα απώλειας βάρους για εφήβους με παχυσαρκία – λιραγλουτίδη (Victoza), ορλιστάτη (Alli, Xenical) και φαιντερμίνη-τοπιραμάτη (Qsymia).

παιδιά και παχυσαρκίαπαχυσαρκία εφήβωνέφηβοι και παχυσαρκίασεμαγλουτίδη