Ο καρκίνος του δέρματος δεν περιορίζεται στο δέρμα: 7 μέρη του σώματος όπου μπορεί να αναπτυχθεί

Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο καρκίνος του δέρματος δεν περιορίζεται στο δέρμα. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το MD Anderson Cancer Center , το μελάνωμα ή τα καρκινικά κύτταρα του δέρματος προέρχονται από τα μελανοκύτταρα, την ουσία που προκαλεί τη χρωστική του δέρματος. Όταν φτάνουν σε άλλα μέρη του σώματος, ονομάζονται μη δερματικά μελανώματα που δεν προκαλούνται από τις ακτίνες UV που εκπέμπονται από τον Ήλιο ή από την κληρονομικότητα, όπως συνήθως γίνεται αντιληπτό.

Η μελέτη απαριθμεί τα εκπληκτικά σημεία όπου μπορεί να σχηματιστούν μη δερματικά μελανώματα και είναι τα εξής:

1. Οφθαλμικό (μάτι)

Το εσωτερικό του ματιού ή οι ίριδες έχουν κύτταρα που παράγουν μελανίνη και ως εκ τούτου μπορεί να αναπτύξουν μελάνωμα. Τα περισσότερα οφθαλμικά μελανώματα είναι δύσκολο να εντοπιστούν κοιτάζοντας στον καθρέφτη και δεν προκαλούν πρώιμα συμπτώματα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

2. Βλεννογόνος (των βλεννογόνων)

Το μελάνωμα του βλεννογόνου εμφανίζεται στους βλεννογόνους, τον μαλακό ιστό που επενδύει τα όργανα και άλλες περιοχές του σώματος, όπως η περιοχή της κεφαλής και του λαιμού, τα χείλη και το στόμα, η πρωκτική περιοχή (πρωκτός και το ορθό) και η αιδοιοκολπική περιοχή (κόλπος και αιδοίο). Το μελάνωμα του βλεννογόνου συνήθως επηρεάζει άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

3. Κάτω από τα νύχια

Οι καρκινικές αναπτύξεις κάτω από τα νύχια συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις τάσεις των νυχιών με gel, ως μέρος των οποίων χρησιμοποιείται μια συσκευή UV για γρήγορο στέγνωμα. Η ηλεκτρική συσκευή, που λειτουργεί ως σολάριουμ για τα νύχια, μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη μελανώματος, είπε ο Stephen Stahr, MD, δερματολόγος στο New Braunfels του Τέξας.

4. Στη γλουτιαία σχισμή

Η γλουτιαία σχισμή, γνωστή ως ρωγμές γλουτών, είναι επίσης τα σημεία όπου μπορεί να αναπτυχθεί το μελάνωμα. Ο μη θανατηφόρος καρκίνος, που ονομάζεται ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, μπορεί να σχηματιστεί στην περιοχή, ανέφερε το Readers Digest , επικαλούμενο το Stahr.

5. Στο τριχωτό της κεφαλής

Το τριχωτό της κεφαλής είναι ένα από τα πιο κοινά σημεία ανάπτυξης μελανώματος. Ωστόσο, η όρασή τους μπορεί να επισκιαστεί από τα μαλλιά ή η φαγούρα ή η αίσθηση καψίματος μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα με πιτυρίδα.

6. Στον ακουστικό πόρο

Η επίμονη κρούστα στο εσωτερικό του ακουστικού πόρου μπορεί να είναι μελάνωμα,

7. Κάτω από τη γλώσσα

Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί κάτω από τη γλώσσα, γι’ αυτό οι οδοντίατροι εξετάζουν προσεκτικότερα την περιοχή για τυχόν ύποπτη ανάπτυξη κατά τις επισκέψεις στην κλινική. Παρόλο που η περιοχή δεν εκτίθεται τόσο πολύ στον ήλιο, είναι πιθανό ο καρκίνος να έχει κάνει μετάσταση από διαφορετικό σημείο.