Ο κοροναϊός σε τρία γραφήματα: Κοπάζει η ταχύτητα εξάπλωσης του στην Ιταλία – Πού έχει μεταφερθεί το επίκεντρο της πανδημίας

Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, καταγράφονται περισσότεροι από 799.000 άνθρωποι, να έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, με τον επιβεβαιωμένο αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται στους 38.700 έως και τώρα.

Παράλληλα, κρούσματα έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, σε περισσότερες από 190 χώρες, με την Ευρώπη στην καρδιά της πανδημίας από τις αρχές Μαρτίου. Οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί βαριά, με τραγικούς πρωταγωνιστές την Ιταλία και την Ισπανία.

  • Παρόλα αυτά, αισιοδοξία προκύπτει από το γεγονός,  ότι παρατηρείται πτώση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιταλία, όπως περιγράφουν οι Financial Times, με καθοδική πορεία στην καμπύλη εξάπλωσης της πανδημίας. Το νέο επίκεντρο πια, έχει μεταφερθεί στις ΗΠΑ και το Λονδίνο, ενώ αυξανόμενος είναι ο αριθμός θυμάτων και κρουσμάτων και στη Γερμανία.

Στο  γράφημα των Financial Times, που δημοσιεύουμε, παρουσιάζεται η πορεία της πανδημίας, από την ημέρα που σημειώθηκαν 200 κρούσματα σε κάθε χώρα, ενώ με αστερίσκο σημειώνονται οι χώρες που έχουν προβεί σε lock-down.

Παρατηρούμε, πως η Ιταλία, αντιμετώπισε κορύφωση, η οποία πλέον έχει υποχωρήσει εδώ και λίγες ημέρες και έχει αρχίσει να αλλάζει πορεία, ακολουθώντας την κατεύθυνση της Κίνας, που μετά από εκτεταμένο διάστημα lock down και μετά από τραγικό απολογισμό θυμάτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σταδιακά αρχίζει να ανακάμπτει. Παρόλα αυτά, στην Κίνα, παραμένει η ανησυχία για ενδεχόμενη εκ νέου εξάπλωση του ιού, όσο επανέρχεται η κανονικότητα και αίρονται οι απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί. Εντελώς διαφορετική εικόνα υπάρχει για τις ΗΠΑ, που η αύξηση των κρουσμάτων παρουσιάζει εκθετική αύξηση, σύμφωνα με το γράφημα.

Το επίκεντρο πλέον της πανδημίας, σύμφωνα με το γράφημα, αποτελεί η Νέα Υόρκη, όπου καθημερινά σημειώνεται τραγικά αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων, με ρυθμό που δεν έχει σημειωθεί σε καμία άλλη χώρα που έπληξε ο φονικός ιός, ούτε καν στην Κίνα.

Στα επόμενα γραφήματα των Financial Times παρουσιάζεται ο αριθμός των θυμάτων ανά αριθμό ημερών, αφότου μετρήθηκαν 20 θάνατοι σε μια εβδομάδα Παρατηρούμε στην περίπτωση της Λομβαρδίας και της Μαδρίτης, την καμπύλη να ομαλοποιείται σταδιακά, παρότι σε αρκετά υψηλό αριθμό θυμάτων.

Το ενδιαφέρον φαίνεται πια, πως στρέφεται στο Λονδίνο, όπου η μη έγκαιρη λήψη των απαραίτητων μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κοροναϊού, οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των θυμάτων, η οποία συνεχίζεται κάθετα και ραγδαία.

 

Πηγή: economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Κοροναϊόςεπίκεντρο της πανδημίαςταχύτητα εξάπλωσης