Ο κορονοϊός δεν είναι επικίνδυνος για τις εγκύους εκτός από κάποιες περιπτώσεις

Η εγκυμοσύνη και ο κοροναϊός έχουν απασχολήσει την επιστήμη, δημιουργώντας ανησυχία στις γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο κύησης.

Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, οι έγκυες γυναίκες δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μία σοβαρή μορφή της νόσου από τις υπόλοιπες γυναίκες.

Έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασε 427 περιστατικά εγκύων που εισήχθηκαν στο νοσοκομείο έχοντας προσβληθεί από τον κοροναϊό μεταξύ 1ης Μαρτίου και 14ης Απριλίου και έδειξε πως η εγκυμοσύνη δεν κάνει πιο ευάλωτες τις γυναίκες, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτές αφορούσαν γυναίκες από εθνικές μειονότητες, οι οποίες είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν πιο βαριά σε σχέση με άλλες εγκύους.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρά το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη δεν κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε επιπλοκές στο ενδεχόμενου που προσβληθούν από τον ιό, το διάστημα που χρήζει ιδιαίτερης παρακολούθησης και θεωρείται κρίσιμο για μία έγκυο γυναίκα που νοσεί είναι μετά τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές μάλιστα επέστησαν την προσοχή των γυναικών από την 28η εβδομάδα της κύησης μέχρι και μετά τη γέννα, ζητώντας την τήρηση των αποστάσεων ώστε να προστατεύουν τους εαυτούς τους σε περίπτωση που δεν έχουν νοσήσει.

Στο πλαίσιο των ερευνών αποδείχτηκε πως σε 1.000 περιπτώσεις εγκύων, μόλις οι 4,9 γυναίκες εισήχθησαν στο νοσοκομείο έχοντας προσβληθεί από τον κοροναϊό, μόλις μία στις 10 χρειάστηκε να εισαχθεί στις ΜΕΘ, ενώ πέντε γυναίκες έχασαν τη ζωή τους.

Η ανησυχία των γιατρών έχει στραφεί κυρίως στις μαύρες εγκύους ή γυναίκες που κυοφορούν και βρίσκονται μεταξύ εθνικών μειονοτήτων: Ένας πολύ μικρός αριθμός των εγκύρων έχει νοσήσει βαριά. Η ανησυχία μας, όμως, αφορά κυρίως τις μαύρες γυναίκες. Αυτές χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και παρακολούθησης”, υποστήριξε η καθηγήτρια επιδημιολόγος Μαράια Νάιτ, η οποία αναφέρθηκε και στις συχνότερες σοβαρές περιπτώσεις. Αυτές ήταν “γυναίκες που βρίσκονταν στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό και, όσες βρίσκονται σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές”.

Μάλιστα, περιπτώσεις υπέρβαρων γυναικών που βρίσκονται σε περίοδο κύησης, γυναικών που κυοφορούν σε μεγαλύτερη ηλικία ή που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή άλλα υποκείμενα νοσήματα χρήζουν ακόμη συχνότερης παρακολούθησης και προσοχής, αφού κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά.

Το εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας πάντως είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις εγκύους, θεωρώντας ότι βρίσκονται σε ευάλωτες ομάδες και τονίζοντας τη σημασία τήρησης των μέτρων προστασίας και πρόληψης.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Κοροναϊόςεγκυμοσύνη