Ο ΠΟΥ εκφράζει ανησυχίες για την εξάπλωση του Έμπολα

Τα οκτώ πιο πρόσφατα κρούσματα Έμπολα που αναφέρθηκαν κατά το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουγκάντα ​​δεν έχουν καμία γνωστή σχέση με τους σημερινούς ασθενείς, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  εγείροντας ανησυχίες για την εξάπλωση της θανατηφόρας νόσου.

Σε μια ενημέρωση, ο ΠΟΥ είπε ότι οι αρχικές έρευνες για τις περιπτώσεις από το Υπουργείο Υγείας της Ουγκάντα ​​έδειξαν ότι δεν ήταν επαφές ατόμων που ήταν ήδη γνωστό ότι είχαν Έμπολα.

«Παραμένουμε ανήσυχοι ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες αλυσίδες μετάδοσης και περισσότερες επαφές από όσες γνωρίζουμε στις πληγείσες κοινότητες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Υπήρξαν 60 επιβεβαιωμένα και 20 πιθανά κρούσματα από την έναρξη της επιδημίας τον περασμένο μήνα και 44 θάνατοι, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Το στέλεχος που εξαπλώνεται στην Ουγκάντα ​​είναι το στέλεχος του Σουδάν και τα υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες δεν λειτουργούν εναντίον του.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ουγκάντα ​​συνεργάζεται με τον ΠΟΥ για να οργανώσει μια δοκιμή δύο εμβολίων στα αρχικά στάδια ανάπτυξης που στοχεύουν το στέλεχος του Σουδάν – ένα που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Ορών και ένα από το Ινστιτούτο Sabin στις Ηνωμένες Πολιτείες κράτη, επιβεβαίωσε ο ΠΟΥ.

Οι ΗΠΑ  έχουν  στείλει επίσης πειραματικές θεραπείες για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιδημίας

Ο πρόεδρος της Ουγκάντα ​​Yoweri Museveni δήλωσε   ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ορισμένα μέτρα καραντίνας, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της κίνησης και του κλεισίματος των χώρων λατρείας και ψυχαγωγίας, στις περιοχές Mubende και Kassanda στην κεντρική Ουγκάντα, το επίκεντρο της επιδημίας.

έμπολαΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας