Ο ΠΟΥ συνιστά αντιιικό φάρμακο για ασθενείς με μη σοβαρό covid-19 με υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο

Το αντιιικό φάρμακο molnupiravir συνιστάται υπό όρους σε ασθενείς με μη σοβαρό Covid-19 που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, λέει σήμερα μια Ομάδα Ανάπτυξης Κατευθυντήριων Γραμμών του ΠΟΥ από διεθνείς ειδικούς στο  The BMJ  .

Οι ασθενείς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας περιλαμβάνουν συνήθως εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνιες ασθένειες.

Ωστόσο, η επιτροπή λέει ότι οι νέοι και υγιείς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, και οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο λόγω πιθανών βλαβών.

Το Molnupiravir είναι ένα αντιικό φάρμακο που δρα εμποδίζοντας την ανάπτυξη και εξάπλωση του κοροναϊού. Χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά τη μόλυνση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης πιο σοβαρών συμπτωμάτων.

Η σημερινή σύσταση βασίζεται σε νέα δεδομένα από έξι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 4.796 ασθενείς. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων για αυτό το φάρμακο μέχρι στιγμής.

Τα στοιχεία μέτριας βεβαιότητας από αυτές τις δοκιμές υποδηλώνουν ότι το molnupiravir μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο (43 λιγότερες εισαγωγές ανά 1.000 ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο) και το χρόνο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων (μέσος όρος 3,4 λιγότερες ημέρες), ενώ τα στοιχεία χαμηλής βεβαιότητας υποδηλώνουν μικρή επίδραση στη θνησιμότητα (6 λιγότεροι θάνατοι ανά 1.000 ασθενείς).

Το πάνελ περιγράφει στρατηγικές μετριασμού που απαιτούνται σε επίπεδο πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακοεπαγρύπνησης και της παρακολούθησης της αντιϊκής αντοχής, δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με τη γονοτοξικότητα (βλάβη στη γενετική πληροφορία ενός κυττάρου που προκαλεί μεταλλάξεις), την εμφάνιση αντοχής και νέες παραλλαγές.

Δεν κάνουν καμία σύσταση για ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη ασθένεια, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα δοκιμών για το molnupiravir για αυτόν τον πληθυσμό.

Και αναγνωρίζουν ότι τα ζητήματα κόστους και διαθεσιμότητας που σχετίζονται με το molnupiravir μπορεί να καταστήσουν την πρόσβαση σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος πρόκληση και να επιδεινώσουν την ανισότητα στην υγεία.

Στην ίδια ενημέρωση κατευθυντήριων γραμμών, η ομάδα συνιστά μια θεραπεία που συνδυάζει δύο αντισώματα (casirivimab και imdevimab) που θα χρησιμοποιηθεί σε άτομα που έχουν επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν την παραλλαγή omicron, καθώς νέα στοιχεία καταδεικνύουν έλλειψη αποτελεσματικότητας έναντι της παραλλαγής omicron.

Οι σημερινές συστάσεις αποτελούν μέρος μιας ζωντανής κατευθυντήριας γραμμής, που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με τη μεθοδολογική υποστήριξη του MAGIC Evidence Ecosystem Foundation, για να παρέχει αξιόπιστη καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση του covid-19 και να βοηθά τους γιατρούς να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις με τους ασθενείς τους.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες διαβίωσης είναι χρήσιμες σε ταχέως εξελισσόμενους ερευνητικούς τομείς όπως το covid-19, επειδή επιτρέπουν στους ερευνητές να ενημερώνουν προηγουμένως ελεγμένες και αξιολογημένες περιλήψεις στοιχείων καθώς γίνονται διαθέσιμες νέες πληροφορίες.

αντι-ιικό χάπι MolnupiravirMolnupiravir