Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΥ Γ. Βιδάλης μιλάει εφ’ όλης της ύλης για το clawback και τα προβλήματα των εταιρειών παρόχων υγείας

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παρόχων Yγείας κ. Γιώργος Βιδάλης για την οικονομική ζημιά των 5 εκατ.  €  που υπέστη ο ΕΟΠΥΥ από ψεύτικες συνταγογραφήσεις , τονίζοντας ότι  το πόσο αυτό δεν θα πρέπει να  επιβαρύνει τις υγιείς εταιρείες με clawback . Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ και τα αιτήματα των εταιριών προς την ηγεσία του  Υπουργείου Υγείας αλλά και για την στήριξη που προσφέρουν στους ασθενείς .

Οπως ανέφερε ο κ. Βιδάλης, “Οι εταιρείες πάροχοι στη χρονική στιγμή που μιλάμε έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα παραπάνω από 3 προβλήματα. Το ένα είναι το clawback όπως υπήρχε όλα  τα προηγούμενα χρόνια και με νομοθετική ρύθμιση πληρώνεται σε 120 δόσεις. Αυτές λοιπόν ήδη τις πληρώνουν οι εταιρείες . Μεσολάβησε η πανδημία που ειδικά στα αναπνευστικά δημιούργησε πολύ αυξημένες ανάγκες, χωρίς να γίνει καμία τροποποίηση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Ως ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ ζητήσαμε δύο πράγματα τα οποία δεν έγιναν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το ένα ήταν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, έτσι κι αλλιώς βγήκαν πάρα πολλά έκτακτα κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θεωρώ ότι θα έπρεπε και στο κομμάτι το δικό μας, ειδικά και στο οξυγόνο, στους αναπνευστήρες, σε προϊόντα που αυξήθηκε κατά 300%-400% η ζήτηση, θα έπρεπε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός. Ή αν μη τι άλλο είχαμε ζητήσει να μειωθεί ο ΦΠΑ των προϊόντων αυτών σε χαμηλό συντελεστή, όπως αυτό έγινε με τα γάντια, τα αντισηπτικά και  με άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης και για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία. Δηλαδή αυτό γινότανε 2-2,5 χρόνια που θεωρούσαμε ότι θα υπήρχε αυτή η έκτακτη ανάγκη. Αυτά τα πράγματα δεν γίνανε.

Παράλληλα με αυτό, εμείς ανταποκριθήκαμε, δεν αφήσαμε κανέναν ασθενή ακάλυπτο, ούτε σε συσκευές οξυγόνου και με όλες τις δυσκολίες που υπήρχαν να προμηθευτούμε αυτές τις συσκευές από το εξωτερικό, δεδομένου ότι η ζήτηση ήταν τεράστια παγκοσμίως  και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η παραγωγή των εταιρειών. Παρ’ όλα αυτά εμείς ανταποκριθήκαμε, δεν έμεινε κανείς ασθενής χωρίς να πάρει την θεραπεία του και χωρίς να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες υπήρχαν.”

Επιπλέον, αναφέρει σε ότι αφορά την επιβολή του clawback:

“Το clawback από τη φύση του είναι ένα μέτρο οριζόντιο, ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι δίκαιο. Δηλαδή θεωρεί ότι οτιδήποτε είναι πάνω από τον προϋπολογισμό, ο προϋπολογισμός καταρχάς έχει μπει αυθαίρετα. Έχουμε ζητήσει να χρησιμοποιηθούν επιστημονικές μέθοδοι. Να δούμε τον επιπολασμό κάποιων νόσων, τι απαιτείται για τη θεραπεία αυτής της νόσου, να βγουν μετά οι τιμές για τις θεραπείες και από αυτό να προκύψουν οι προϋπολογισμοί. Εδώ τώρα έχουμε ένα αντίστροφο σχεδιασμό, δηλαδή ξέρουμε ότι έχουμε τόσους ασθενείς, τους δίνουμε μία θεραπεία την οποία ο ΕΟΠΥΥ θεωρεί και παρ’ όλα αυτά ο κλειστός προϋπολογισμός είναι κάποιο άλλο νούμερο. Δηλαδή υπάρχει  αυθαίρετος τρόπος που βγαίνει  ο  προϋπολογισμός,  άρα ότι περισσεύει το ζητάνε  από τις εταιρείες .

Εφόσον ξέρουμε τον αριθμό των ασθενών και έχουμε ορίσει εμείς την τιμή, θα έπρεπε ο προϋπολογισμός να μπορεί να καλύπτει αυτό. Έπειτα περνώντας τα χρόνια οι θεραπείες που μπορούμε να προσφέρουμε στον Έλληνα ασθενή είναι τεχνολογικά ανώτερες από ότι ήταν πριν από 10 ή πριν από 20 χρόνια. Μπορούμε να του δώσουμε λύσεις ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής του ασθενή και προφανώς αυτά δεν έχουν το ίδιο κόστος που είχαμε πριν από 20 χρόνια. Άρα αν διατηρούμε τον προϋπολογισμό σταθερό και θέλουμε να δώσουμε στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όλο αυτό θα το δώσουμε πίσω στην αγορά με τη μορφή clawback.

Η αγορά δεν μπορεί να αντέξει άλλο, στο τέλος δηλαδή δεν θα έχουμε αγορά, δεν θα έχουμε εταιρείες να μας δώσουν τις υπηρεσίες αυτές που χρειαζόμαστε να αγοράσουμε.”

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συνέντευξη εδώ:  

 

 

——-

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό να προάγει και προστατεύσει τα συμφέροντα  των εταιριών του κλάδου και να συντονίσει τις κοινές προσπάθειες μεταξύ πολιτείας και εταιριών-μελών, για την ανάπτυξη, την προώθηση τεκμηριωμένων θέσεων και τον συντονισμό των ενεργειών στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κλάδου. 

www.pasypy.gr 

 

Πηγή: Healthweb.gr