Ο Τσιόδρας εισηγείται στον Μητσοτάκη το δρόμο για την άρση των μέτρων

Η αντίστροφη μέτρηση για την σταδιακη άρση των περιορισμών έχει ξεκινήσει και σήμερα, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις κατά την τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της επιστημονικής Επιτροπής και των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών. Κατά την τηλεδιάσκεψη, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα επιστημονικά δεδομένα, στη βάση των οποίων, θα “χτιστεί” και το σχέδιο της επόμενης μέρας της πανδημίας.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, όπως είπε και χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, θα βρεθούν -μεταξύ άλλων- τα κρίσιμα θέματα της επόμενης μέρας, όπως η ασφαλής επιστροφή στις δουλειές μας, η επαναλειτουργία των σχολείων και η επέκταση των τεστ στον ευρύτερο πληθυσμό.

“Τα επιστημονικά εργαλεία που διαθέτουν οι επιστήμονες θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στην επόμενη μέρα”, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economico, στην αιχμή του προβληματισμού των επιστημόνων βρίσκονται δύο ζητήματα : H επαναλειτουργία των σχολείων και τα τεστ ανίχνευσης του ιού στον ευρύτερο πληθυσμό.

Δείτε ακόμη: ΗΠΑ: Eγκρίθηκε το πρώτο κατ’ οίκον μοριακό τεστ ανίχνευσης. Είναι εξίσου αξιόπιστο με το μοριακό, υποστηρίζουν οι κατασκευαστές του

Η σταδιακή επιστροφή στις σχολικές αίθουσες, η οποία κατά τις ίδιες πηγές, αναμένεται περί  τα μέσα Μαϊου, αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα κομμάτια του “παζλ” της επόμενης ημέρας, καθώς από τη μία  θα επιτρέψει στους γονείς να επιστρέψουν σταδιακά στην εργασία τους,  αλλά από την άλλη, ενδεχομένως αυξάνει τους κινδύνους για τους  ηλικιωμένους, οι οποίοι παραδοσιακά βρίσκονται εντός της οικογένειας και συνήθως συνεισφέρουν στο μεγάλωμα των παιδιών.

“Θέλω να τονίσω ότι η επιστημονική μας Επιτροπή θα εισηγηθεί για το θέμα (των σχολείων) προς την ηγεσία του Υπουργείου πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά και την προστασία των παιδιών – τα παιδιά ανήκουν, όπως ξέρετε στις μη ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ευτυχώς για όλους μας και κινδυνεύουν λιγότερο – των γονιών, των δασκάλων και τυχόν ευπαθών ομάδων στον οικογενειακό κύκλο”, δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να χτυπήσει ξανά το κουδούνι  στις 18 Μαΐου. Το ερώτημα είναι σε ποιά σχολεία. Μέχρι στιγμής, το μόνο σίγουρο είναι ότι η προτεραιότητα θα δοθεί στα λύκεια, και ιδιαίτερα στην Γ Λυκείου, η οποία έχει μπροστά της τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Το σχέδιο περιλαμβάνει η είσοδος και έξοδος από τα εξεταστικά κέντρα να γίνεται με την τήρηση των αποστάσεων, ενώ απόσταση δύο μέτρων θα υπάρχει και στα θρανία των μαθητών.

Ωστόσο, τα πανεπιστήμια -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- θα παραμείνουν κλειστά, καθώς μεταξύ άλλων έχει συνυπολογιστεί και η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Economico.gr

ΚοροναϊόςΣωτήρης Τσιόδραςlockdown