Όχι μόνο ο Covid-19, αλλά η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η χολέρα θα μπορούσαν να αυξηθούν στην Ουκρανία, προειδοποιούν οι γιατροί

Παγκόσμιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στην Ουκρανία που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή, αλλά οι γιατροί ανησυχούν επίσης για αύξηση άλλων μολυσματικών ασθενειών: πολιομυελίτιδα, χολέρα και ιλαρά.

Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία είχε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά αυτών των ασθενειών, είπε στο CNN την Τρίτη η Kate White, υπεύθυνη προγράμματος έκτακτης ανάγκης για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Τώρα, οι γιατροί στην Ουκρανία ανησυχούν ότι η αύξηση αυτών των μολυσματικών ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια θα είναι μια άλλη συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας — και ότι ακόμη περισσότερες ζωές θα μπορούσαν να χαθούν από την εξάπλωση της ασθένειας.
«Όσον αφορά αυτό που ονομάζουμε ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια, το καθεστώς στην Ουκρανία ήταν ότι ο πληθυσμός δεν ήταν εμβολιασμένος στον βαθμό που θα αποκτούσατε ανοσία στην αγέλη όπως θα κάνατε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή στις ΗΠΑ», αναφέρει η κα White.  Όχι μόνο οι εμβολιασμοί ήταν χαμηλοί, αλλά η χορήγηση εμβολιασμών ρουτίνας “δεν λειτουργεί πλέον” επειδή το σύστημα υγείας της χώρας έχει “διαταραχθεί”.
Ακόμα υπάρχουν πολλές πόλεις όπου η έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη είναι σε κίνδυνο, ορισμένα μέρη όπου δεν έχουν πλέον την παροχή νερού όπως παλιά, δεν έχουν ηλεκτρισμό, υπάρχουν προβλήματα με την υγιεινή — έτσι όλοι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου συσσωρεύονται ο ένας πάνω στον άλλο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος”, είπε η White, αναφερόμενος σε ασθένειες όπως η χολέρα που συνήθως εξαπλώνεται σε μέρη με ανεπαρκή επεξεργασία νερού, κακή υγιεινή και ανεπαρκή υγιεινή.
Εν τω μεταξύ, ο κίνδυνος της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς αυξάνεται καθώς περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται και εγκαταλείπουν την περιοχή ενώ οι ιατρικές προμήθειες μειώνονται.
Η Ουκρανία έχει δει στο παρελθόν κρούσματα αυτών των ασθενειών.
«Υπήρξε ένα ξέσπασμα πολιομυελίτιδας στην Ουκρανία πέρυσι», είπε η White. «Η Ουκρανία ήταν η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που είχε ξέσπασμα χολέρας το 2011, και αυτό ήταν στη Μαριούπολη».
Σήμερα, η πόλη της Μαριούπολης παραμένει τόπος μεγάλων ρωσικών επιθέσεων και ζημιών.
Οι συνθήκες στη Μαριούπολη είναι «αφόρητες» και «απλά κόλαση», είπαν στο CNN κάτοικοι που έφυγαν από την πολιορκημένη πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, καθώς έχουν εμφανιστεί πλάνα από drone και δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν την απόλυτη καταστροφή που προκλήθηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

«Είμαστε μόνο στην αρχή »

Η αυξανόμενη ανησυχία για το κύμα μολυσματικών ασθενειών έρχεται καθώς ορισμένα νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγείας στην Ουκρανία δεν λειτουργούν πλέον — ή έχουν δεχθεί επίθεση ή βρίσκονται υπό πολιορκία.
Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που χρειάζονται φροντίδα, αλλά με λιγότερα νοσοκομεία στη χώρα, είπε η White, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο «ιατρικά στοιχεία» που έχουν προτεραιότητα.
Για ένα, “υπάρχουν εκείνες οι περιπτώσεις που σχετίζονται με τραύμα, είτε πρόκειται για τραύματα που σχετίζονται με συγκρούσεις είτε ακόμη και για πράγματα όπως τροχαία ατυχήματα”, είπε η White. Έπειτα, «υπάρχουν και μερικές άλλες χρόνιες ασθένειες που αρχίζουν να χτυπούν όλο και περισσότερο».
Οι άνθρωποι στην Ουκρανία με ορισμένες χρόνιες ασθένειες έχουν χάσει την πρόσβαση στα φάρμακά τους λόγω του πολέμου και οι κατάστασή τους — όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση — μπορεί τώρα να είναι ανεξέλεγκτες και να επιδεινώνονται. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει μερικούς από αυτούς να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, επίσης.
Δυστυχώς, αυτές οι συνέπειες του πολέμου στη δημόσια υγεία δεν είναι μοναδικές στην Ουκρανία, είπε η White.  «Είμαστε μόνο στην αρχή του βάρους που πρόκειται να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας καθώς αυτή η σύγκρουση συνεχίζεται».
Με πληροφορίες από το Cnn
ουκρανίαασθένειες λόγω πολέμου στην Ουκρανία