Οφέλη από την κατανάλωση αυγών: Τι έδειξε νέα έρευνα

Οι ερευνητές έδειξαν πώς η μέτρια κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των καρδιοϋγιεινών μεταβολιτών στο αίμα, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους πρόσφατα στο eLife.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Τα αυγά αποτελούν πλούσια πηγή διαιτητικής χοληστερόλης, αλλά περιέχουν επίσης μια ποικιλία βασικών θρεπτικών συστατικών. Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με το αν η κατανάλωση αυγών είναι ευεργετική ή επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart, στην οποία συμμετείχαν περίπου μισό εκατομμύριο ενήλικες στην Κίνα, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν αυγά καθημερινά (περίπου ένα αυγό την ημέρα) είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου από όσους έτρωγαν αυγά λιγότερο συχνά*. Τώρα, για να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη σχέση, οι συγγραφείς της εργασίας αυτής διεξήγαγαν μια πληθυσμιακή μελέτη που διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση αυγών επηρεάζει τους δείκτες καρδιαγγειακής υγείας στο αίμα.

“Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει το ρόλο που παίζει ο μεταβολισμός της χοληστερόλης του πλάσματος στη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, οπότε θέλαμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση αυτού του κενού”, εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας Lang Pan, MSc στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, Πεκίνο, Κίνα.

Ο Pan και η ομάδα του επέλεξαν 4.778 συμμετέχοντες από την China Kadoorie Biobank, εκ των οποίων οι 3.401 είχαν καρδιαγγειακή νόσο και οι 1.377 όχι. Χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται στοχευμένος πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός για να μετρήσουν 225 μεταβολίτες σε δείγματα πλάσματος που ελήφθησαν από το αίμα των συμμετεχόντων. Από αυτούς τους μεταβολίτες, εντόπισαν 24 που σχετίζονταν με τα αυτοαναφερόμενα επίπεδα κατανάλωσης αυγών.

Οι αναλύσεις τους έδειξαν ότι τα άτομα που έτρωγαν μέτρια ποσότητα αυγών είχαν υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα τους που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Α1- ένα δομικό στοιχείο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), επίσης γνωστή ως “καλή λιποπρωτεΐνη”. Τα άτομα αυτά είχαν ιδιαίτερα περισσότερα μεγάλα μόρια HDL στο αίμα τους, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι προστατεύουν από αποφράξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές εντόπισαν επιπλέον 14 μεταβολίτες που συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερα αυγά είχαν χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων μεταβολιτών και υψηλότερα επίπεδα επιβλαβών στο αίμα τους, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν αυγά πιο τακτικά.

“Συνολικά, τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια πιθανή εξήγηση για το πώς η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αυγών μπορεί να συμβάλει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις”, λέει ο συγγραφέας Canqing Yu, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. “Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επαληθευτεί ο αιτιώδης ρόλος που διαδραματίζουν οι μεταβολίτες των λιπιδίων στη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου”.

αυγάfront-stories