Οφέλη για τη σιλουέτα από την αντικατάσταση επεξεργασμένων τροφών με ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί οι πολύτιμοι… Κι άλλα ευρήματα στοιχειοθετούν ότι η κατανάλωσή τους προλαμβάνει την αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Nutrition, Prevention & Health, δείχνουν ότι η υποκατάσταση επεξεργασμένων τροφίμων (π.χ. επεξεργασμένα κρέατα, πατατάκια) με ξηρούς καρπούς μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία πρόσληψης βάρους, που συχνά συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα τριών ομάδων ατόμων: 51.529 άντρες γιατροί 40 – 75 ετών, 121.700 νοσοκόμες 35 – 55 ετών και 116.686 επίσης νοσοκόμες 24 – 44 ετών.

Αυτές οι τρεις ομάδες έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης από τους ερευνητές για 20 χρόνια και απαντούσαν κάθε τέσσερα χρόνια για τα επίπεδα σωματικής άσκησης, το βάρος τους και το κατά πόσο κατανάλωναν ξηρούς καρπούς το προηγούμενο έτος.

Τα καλά νέα είναι πως η αύξηση της κατανάλωσης οποιουδήποτε τύπου ξηρού καρπού συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο πρόσληψης βάρους και παχυσαρκίας συνολικά. Η αύξηση της κατανάλωσης καρυδιών κατά μισή μερίδα ημερησίως συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο πρόσληψης 2 ή περισσότερων κιλών σε οποιαδήποτε περίοδο 4 ετών, ενώ η ημερήσια αύξηση της κατανάλωσης καρυδιών συνδέθηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Επιπλέον η υποκατάσταση τροποποιημένων κρεατικών, σπόρων ή επιδορπίων, συμπεριλαμβανομένων σοκολάτας, γλυκών, ντόνατς με μισή μερίδα ξηρών καρπών συνδέθηκε με την πρόληψη της αύξησης βάρους μεταξύ 0,41 και 0,70 κιλών σε οποιαδήποτε περίοδο 4 ετών.

Εντός οποιουδήποτε τετραετούς χρονικού διαστήματος, η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης καρυδιών από καμία σε τουλάχιστον μισή μερίδα συσχετίστηκε με μείωση του βάρους κατά 0,74 κιλό και με 16% μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο.

Παράλληλα μια σταθερά υψηλότερη πρόσληψη ξηρών καρπών, τουλάχιστον μισή μερίδα ημερησίως, συνδέθηκε με 23% χαμηλότερο κίνδυνο πρόσληψης 5 ή περισσότερων κιλών και παχυσαρκίας στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης οι ερευνητές είπαν ότι πιθανά οι ξηροί καρποί αφήνουν λιγότερη ενέργεια στους ανθρώπους να τρώνε άλλα πράγματα, ενώ το υψηλό περιεχόμενο ινών στους ξηρούς καρπούς που έχουν τσόφλια, κρατάει γεμάτο το στομάχι περισσότερο.

Υπάρχουν, επίσης, κάποια στοιχεία ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά στα τσόφλια αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά την ανάπαυση, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή της αύξησης του σωματικού βάρους.

Το ζήτημα, βέβαια, και εδώ παραμένει η ποσότητα. Οι διατροφολόγοι συστήνουν μια χούφτα ξηρών καρπών ως σνακ, αντί για πατατάκια ή αλλαντικά.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ξηροί καρποίτσόφλια