Οι 10 καλύτερες τροφές για την ανάπτυξη των μαλλιών σας

Το να έχεις πυκνά,  υγιή μαλλιά  συνδέεται με πολλούς παράγοντες όπως το άγχος, η γενετική, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η διατροφή και πολλά άλλα. Συχνά, τα ζωντανά και υγιή μαλλιά αντικατοπτρίζουν τη συνολική υγεία και πιθανότατα σημαίνει ότι το σώμα σας τρέφεται σωστά με τις σωστές βιταμίνες και μέταλλα.

Αν τα μαλλιά σας είναι λεπτά και ξηρά και πέφτουν υπερβολικά, μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να επαναξιολογήσετε την ποιότητα της διατροφής σας, να αλλάξετε προϊόντα περιποίησης μαλλιών ή να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στο γιατρό σας. Οι αλλαγές στην υφή και το πάχος των μαλλιών σας μπορεί να είναι σημαντικά σημάδια υποκείμενων παθήσεων υγείας. Εάν έχετε γεννήσει πρόσφατα, μπορεί επίσης να εμφανίσετε απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό, η οποία συμβαίνει ως αποτέλεσμα διακυμάνσεων των ορμονών.

Αν και μπορεί να μην μπορεί να προληφθεί, μπορείτε να βάλετε τον εαυτό σας σε καλύτερη θέση θρέφοντας το σώμα σας εκ των προτέρων με τροφές που τελικά θα βοηθήσουν τα μαλλιά να μεγαλώσουν πιο γρήγορα.

Τα όμορφα υγιή μαλλιά απαιτούν περισσότερα από ένα υπέροχο σαμπουάν και κοντίσιονερ – ξεκινάνε με αυτό που βάζετε στο σώμα σας.

Οι καλύτερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των μαλλιών περιλαμβάνουν:

  • Άπαχες πρωτεΐνες
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • Λιποδιαλυτές βιταμίνες
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Σίδερο

Μια μεσογειακή διατροφή γεμάτη με προϊόντα γεμάτα φυτικές ίνες, 100% δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να λάβετε αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όχι μόνο αυτό, θα περιλαμβάνει τροφές που υποστηρίζουν το μικροβίωμα του εντέρου σας . Η ύπαρξη μιας υγιούς χλωρίδας του εντέρου είναι απαραίτητη για τη διευκόλυνση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών για την ενίσχυση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Αν ψάχνετε τρόπους για να προσθέσετε υγιεινές τροφές για τα μαλλιά στη διατροφή σας, ξεκινήστε τρώγοντας περισσότερες από αυτές τις βασικές τροφές.  Οι τροφές αυτές είναι:

Σολωμός:   είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για υγιή μαλλιά.   Αυτό το λιπαρό ψάρι κάνει επίσης θαύματα για την υγεία των μαλλιών, επειδή είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, σελήνιο και βιταμίνη D και βιταμίνες Β.

Αυγά: είναι γεμάτα πρωτεΐνη και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών, όπως η χολίνη, ο σίδηρος και οι βιταμίνες A, D και B12. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, δύο ουσίες που βρίσκονται στα αυγά, παίζουν επίσης βασικό ρόλο στη διατήρηση της κυτταρικής υγείας, ειδικά των ματιών, του δέρματος και των μαλλιών.

Ξηροί καρποί:  όπως τα φιστίκια, τα κάσιους, τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, υγιών λιπών, βιοτίνης και ψευδαργύρου που υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιών ιστών στο τριχωτό της κεφαλής και μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών και στην πρόληψη της τριχόπτωσης.

Σαρδέλες:  είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τα μαλλιά, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορεί να μειώσουν την τριχόπτωση και να αυξήσουν την πυκνότητα των μαλλιών και βιταμίνη D που υποστηρίζει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων.

Σπόροι Chia:  Είναι μια vegan πηγή ωμέγα-3 και είναι γεμάτα με φυτικές ίνες που αγαπούν το έντερο και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες. Οι σπόροι Chia θεωρούνται επίσης μια πλήρης πρωτεΐνη, που περιέχουν 20% περισσότερη πρωτεΐνη από τη σόγια και μπορούν να διατηρήσουν το τριχωτό της κεφαλής σας υγιές και να προάγουν όμορφα, λαχταριστά μαλλιά. Οι σπόροι Chia περιέχουν επίσης ψευδάργυρο και χαλκό, δύο βασικά μέταλλα για τη συνολική υγεία των μαλλιών.

Κολοκύθα:  ίναι γεμάτο με σίδηρο και βήτα-καροτίνη, τον πρόδρομο της βιταμίνης Α – μια σημαντική βιταμίνη για την ανάπτυξη και τη δύναμη των μαλλιών. Η κολοκύθα είναι επίσης γεμάτη βιταμίνες C και E που βοηθούν στην αποκατάσταση των κυττάρων του σώματός σας από τη φθορά.

Η υγεία των μαλλιών σας είναι περίπλοκη και μπορεί να εξαρτάται από διατροφικούς παράγοντες, τον τρόπο ζωής και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Όταν πρόκειται να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες με τον πιο υγιεινό τρόπο για τα μαλλιά, οι ειδικοί συνιστούν την τροφή αντί των συμπληρωμάτων. Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό από αυτά των συμπληρωμάτων.

Σίκαλη: Η αντικατάσταση λευκών επεξεργασμένων υδατανθράκων με 100% δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τον ψευδάργυρο, τον σίδηρο και τις βιταμίνες Β στη διατροφή σας για να υποστηρίξετε υγιή μαλλιά μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων .

Απλό ελληνικό γιαούρτι:  το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη περιέχει τόνους πρωτεΐνης που είναι το δομικό στοιχείο για υπέροχα μαλλιά. Επιπλέον, το απλό ελληνικό γιαούρτι είναι πολύ ευέλικτο και μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα χορταστικό πρωινό (σκεφτείτε smoothies και παρφέ) ή σε αλμυρά πιάτα (όπως ντιπ και καρυκεύματα).  Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του γιαουρτιού είναι τα προβιοτικά του , τα οποία είναι τα καλά βακτήρια που βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά για να διατηρήσει την υγιή ανάπτυξη και να διατηρήσει έναν κανονικό, τακτικό κύκλο των μαλλιών. Σε μια πρόσφατη μελέτη , βρέθηκε ότι τα προβιοτικά προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

 

υγεία των μαλλιώνδιατροφή για υγιή μαλλιάυγιεινές τροφές για τα μαλλιάυγιή μαλλιά