Οι ειδικοί συστήνουν την λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά την διάρκεια του lockdown

Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας συνέστησε τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του lockdown, καθώς οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα λιγότερο χρόνο έκθεσης στο φως του ήλιου.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία θεωρείται ταυτόχρονα και ορμόνη.  Ασκεί τη δράση της σχεδόν σε όλα τα όργανα του σώματος και φαίνεται ότι επηρεάζει την έκφραση πολλών γονιδίων. Δεδομένου ότι η βιταμίνη D συντίθεται στο δέρμα με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας – για αυτό και καλείται «βιταμίνη του ήλιου»– θεωρείται ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην παράγουν αρκετή, λόγω των μέτρων απομόνωσης.

  • Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία διατηρούν τα οστά, τα δόντια και τους μύες υγιή. Επίσης, βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, στην καλή ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη των κυττάρων και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

 Ο Graham Keen, διευθυντής της Ένωσης Κατασκευαστών Τροφίμων, πρόσθεσε:  «Ενώ το συμπλήρωμα βιταμίνης D πρέπει να λαμβάνεται από ορισμένους ανθρώπους υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η διευρυμένη συμβουλή που αφορά τον ευρύτερο πληθυσμό στοχεύει στο να βοηθήσει να διατηρήσουν όλοι υγιείς αρθρώσεις, μυς και ανοσοποιητικό». Οι αρχές λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης από κοροναϊό, όπως ισχυρίστηκαν πρόσφατα ορισμένες αναφορές.

Η Δρ Alison Tedstone, επικεφαλής διατροφολόγος στον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη σύσταση της βιταμίνης D για τη μείωση του κινδύνου της νόσου Covid-19». Εκτός από το φως του ήλιου, άλλες πηγές βιταμίνης περιλαμβάνουν κρόκους αυγού, κόκκινο κρέας και λιπαρά ψάρια. Μερικές φορές λαμβάνεται από δημητριακά και σπόρους, ενώ πέρα των φυσικών πηγών, μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα.

Προσοχή! Πριν την λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Πηγή: Indepedent με πληροφορίες από venizeleio.gr

Δείτε επίσης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Πόσο ένοχο θα είναι ένα άγγιγμα την εποχή μετά τον κοροναϊό;

 

ανοσοποιητικόβιταμίνη DΚοροναϊός