Οι επιστήμονες μπόρεσαν να “διαβάσουν” την υγεία της καρδιάς μέσα από τα μάτια

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η αθηροσκλήρυνση, αποτελούν δείκτες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, δημιουργώντας ανιχνεύσιμες αλλαγές στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στο πίσω μέρος του ματιού.

«Όταν η αρτηριακή πίεση και η αρτηριακή δυσκαμψία αυξάνονται, αυτό ενδέχεται να επιφέρει αλλαγές στα μικρά αγγεία πίσω από το μάτι. Αυτά τα μικροσκοπικά αγγεία γίνονται στενότερα και πιο έντονα», δηλώνει η καθηγήτρια Alicja Rudnicka.

Παρότι αυτές οι αλλαγές δεν επηρεάζουν την όραση, η εμφάνισή τους αντικατοπτρίζει το τι συμβαίνει στο υπόλοιπο σώμα αποτελώντας ένα αντικείμενο αξιολόγησης.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ των μικροαγγειακών αλλαγών στο μάτι και των μακροαγγειακών παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Hypertension, εξετάζει εάν ο υπολογισμός των αλλαγών στα οφθαλμικά αγγεία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εργαλείο για την πρόβλεψη του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η Δρ. Rudnicka και η ομάδα της ανέλυσαν εικόνες αιμοφόρων αγγείων από αμφιβληστροειδείς χιτώνες 55.000 μεσηλίκων και ηλικιωμένων, χρησιμοποιώντας ένας πλήρως αυτοματοποιημένο πρόγραμμα ανάλυσης εικόνων που μετράει τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων. Με τη χρήση αυτού του συστήματος κατέστη εφικτή η εξέταση 3,5 εκατομμυρίων τμημάτων αιμοφόρων αγγείων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μεγαλύτερη αρτηριακή καμπυλότητα στις αρτηρίες του αμφιβληστροειδούς συσχετίστηκε με υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση. Διαπιστώθηκε επίσης πως τα στενότερα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς συνδέονταν με υψηλότερη μέση αρτηριακή πίεση και δυσκαμψία των τοιχωμάτων των αρτηριών που μεταφέρουν αίμα στην καρδιά.

«Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο ένα κομμάτι του παζλ και χρειαζόμαστε περισσότερα για να προχωρήσουμε. Αν καταφέρουμε να συσχετίσουμε τις μετρήσεις των αγγείων του αμφιβληστροειδούς με αυτό που συμβαίνει σε αυτούς τους ανθρώπους κάποια χρόνια μετά, θα μπορούσε να μας «αποκαλύψει» αν οι αγγειακές αλλαγές προηγούνται των καρδιαγγειακών παθήσεων και προβλέπουν ποιοι άνθρωποι θα τεθούν αντιμέτωποι με κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο», προσθέτει η Δρ. Rudnicka.

Αν η μελέτη επικυρώσει επίσης μία σχέση μεταξύ των αμφιβληστροειδικών αλλαγών και της καρδιαγγειακής νόσου και του θανάτου, θα μπορούσε να παρέχει στους επαγγελματίες της υγείας γρήγορες, μη επεμβατικές εναλλακτικές για τον καθορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου των ασθενών.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΜάτιαΑρτηριακή πίεσηκαρδιαγγειακές παθήσειςαιμοφόρα αγγεία