Οι εργαζόμενες μητέρες έχουν 40% περισσότερο στρες

Η έρευνα έγινε στη Βρετανία, αλλά εκφράζει απολύτως κάθε μητέρα που εργάζεται σκληρά κι έχει τη φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Sociology. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν διάφορες πληροφορίες από τα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής ζωής των κατοίκων, τα επίπεδα των ορμονών τους, της αρτηριακής πίεσης και των εμπειριών με στρες.

Αξιολόγησαν 11 βιοδείκτες, που σχετίζονται με το χρόνιο στρες, για να διαπιστώσουν ότι τα συνολικά τους επίπεδα είναι 40% υψηλότερα μεταξύ των γυναικών που έχουν δύο παιδιά και εργάζονται με πλήρη απασχόληση, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν παιδιά και εργάζονται επίσης με πλήρη απασχόληση.

Τα συνολικά επίπεδα των βιοδεικτών, που σχετίζονται με το χρόνιο στρες, είναι 18% υψηλότερα μεταξύ μητέρων με ένα παιδί και με πλήρη απασχόληση στην εργασία.

Όταν ένα άτομο υφίσταται στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να οριστεί ως «χρόνιο στρες» ή «μακροχρόνιο στρες», δηλώνει το Βρετανικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας. Τα συμπτώματα του χρόνιου στρες μπορεί να περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη, πονοκεφάλους και αϋπνία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για το Στρες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επίσης, ότι οι γυναίκες με δύο παιδιά, που εργάζονταν με μειωμένο ωράριο, είχαν κατά 37% χαμηλότερα τα επίπεδα χρόνιου στρες, σε σύγκριση με τις μητέρες που δεν είχαν ευέλικτο ωράριο εργασίας.

Χαμηλότερα, εξάλλου, ήταν τα επίπεδα του χρόνιου στρες και μεταξύ των πατεράδων, που εργάζονταν λιγότερες ώρες.

“Η σύγκρουση εργασίας-οικογένειας συνδέεται με αυξημένη ψυχολογική πίεση, με υψηλότερα επίπεδα άγχους και, τελικά, με χαμηλότερα επίπεδα ευημερίας”, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Οι γονείς των μικρών παιδιών διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να δυσκολευθούν στη διατήρηση των ισορροπιών μεταξύ δουλειάς και οικογένειας. Οι μη ευέλικτες συνθήκες εργασίας, όπως οι πολλές ώρες δουλειάς, θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς την ψυχολογία ενός ατόμου και το στρες του.

Στρεσογόνες καταστάσεις, που προκύπτουν από τον συνδυασμό κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και σοβαρών τραυματικών γεγονότων, οδηγούν σε χρόνιο στρες, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την υγεία”.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το ευέλικτο ωράριο εργασίας θα μπορούσε να είναι επωφελές, για να εξασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να επιτύχουν ικανοποιητική ισορροπία μεταξύ δουλειάς και οικογένειας.