Οι φωτογραφίες στο Instagram μπορεί να αποκαλύψουν ποιος έχει κατάθλιψη (μελέτη)

Είναι συχνά δύσκολο να γνωρίζεις ποιος μπορεί να πάσχει σιωπηλά από κατάθλιψη, αλλά οι φωτογραφίες σου στο Instagram μπορεί να ρίξουν φως σε μια διαταραχή που επηρεάζει περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη , οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που εντόπισε σωστά τα άτομα με κατάθλιψη στο 70 τοις εκατό των περιπτώσεων μόνο αναλύοντας τις φωτογραφίες τους.

Στη μικρή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EPJ Data Science , συμμετείχαν 166 χρήστες του Instagram που μοιράστηκαν σχεδόν 44.000 φωτογραφίες στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα ζευγάρι ερευνητών ανέπτυξε ένα πρόγραμμα υπολογιστή που ανέλυε ορισμένες πτυχές των φωτογραφιών, συμπεριλαμβανομένων των χρωμάτων και των αλληλεπιδράσεων φωτογραφιών, όπως τα likes και τα σχόλια.

«Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από άτομα με κατάθλιψη έτειναν να έχουν πιο σκούρο χρώμα, λάμβαναν περισσότερα σχόλια από την κοινότητα, ήταν πιο πιθανό να περιέχουν πρόσωπα και λιγότερο πιθανό να εφαρμοστεί ένα φίλτρο», είπε ο Δρ. Christopher Danforth συν-συγγραφέας της μελέτης και συνδιευθυντής του University of Vermont’s Computational Story Lab.

Τα άτομα με κατάθλιψη ήταν λιγότερο πιθανό να επιλέξουν ένα φίλτρο φωτογραφιών, αλλά όταν το έκαναν, ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν το φίλτρο Inkwell, το οποίο μετατρέπει τις φωτογραφίες σε ασπρόμαυρες. Επιπλέον, η ανάλυση υπολογιστή αποκάλυψε ότι όσοι είχαν κατάθλιψη δημοσίευαν φωτογραφίες πιο συχνά από εκείνους που δεν είχαν κατάθλιψη.

Αν και 71 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν κλινική διάγνωση κατάθλιψης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υπολογιστή των ερευνητών δεν είναι διαγνωστικό εργαλείο. Αντίθετα, μπορεί να βοηθήσει να δώσει μια «έγκαιρη προειδοποίηση» για κατάθλιψη, είπε ο Danforth.

Ένας από τους περιορισμούς της έρευνας που διεξήχθη από τον Danforth και τον Δρ. Andrew Reece από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είναι ότι είχαν μικρό μέγεθος δείγματος λόγω των ατόμων που δεν ήθελαν να μοιραστούν τις πληροφορίες τους. Στην αρχή, προσλήφθηκαν 509 συμμετέχοντες, αλλά το 43 τοις εκατό αποχώρησαν επειδή δεν ήθελαν να μοιραστούν τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στο μέλλον, παρόμοια έρευνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων, προκειμένου να διατηρηθεί ένα μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος.

κατάθλιψηfront-storiesαίτια κατάθλιψης