Πρωτεΐνη στο αίμα: Μπορεί να αποτελέσει σημάδι κινδύνου διαβήτη και καρκίνου;

Οι γιατροί εντόπισαν μια πρωτεΐνη στο αίμα που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη και θανάτου από καρκίνο.

Ερευνητές στη Σουηδία και την Κίνα ανέλυσαν αρχεία υγείας δύο δεκαετιών από περισσότερους από 4.500 μεσήλικες ενήλικες.Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα προστασίνης, μιας πρωτεΐνης που κυκλοφορεί στο αίμα, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν διαβήτη από εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Μερικοί από αυτούς που εγγράφηκαν στη μελέτη είχαν ήδη διαβήτη, έτσι οι επιστήμονες εξέτασαν ποιοι από αυτούς που δεν είχαν τη νόσο συνέχισαν να διαγνωστούν αργότερα. Τα άτομα στο ανώτερο τρίμηνο για τα επίπεδα προστασίνης αποδείχθηκαν ότι είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από εκείνους του τελευταίου τριμήνου.

Ο Δρ Xue Bao, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης (Κίνα)  είπε ότι η προστασίνη είναι ένας πιθανός νέος «δείκτης κινδύνου» για τον διαβήτη, αλλά και τον θάνατο από καρκίνο, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Η προστασίνη παίζει διάφορους ρόλους στο σώμα, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του όγκου του αίματος, και επίσης καταστέλλει την ανάπτυξη όγκων που τροφοδοτούνται από το υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Ενώ ο διαβήτης τύπου 2 είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των όγκων του παγκρέατος, του ήπατος, του εντέρου και του ενδομητρίου, οι βιολογικοί μηχανισμοί δεν είναι καθόλου σαφείς.

Μετά τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ προστασίνης και διαβήτη, οι ερευνητές εξέτασαν εάν τα άτομα με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο από καρκίνο.

Γράφοντας στο Diabetologia , περιγράφουν πώς εκείνοι στο πρώτο τρίμηνο για τα επίπεδα προστασίνης είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο από εκείνους στο τελευταίο τρίμηνο.

Οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα τόσο προστασίνης όσο και σακχάρου στο αίμα διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, σύμφωνα με τη μελέτη. Για κάθε διπλασιασμό της συγκέντρωσης προστασίνης, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξανόταν κατά 24% σε όσους δεν είχαν υψηλό σάκχαρο στο αίμα και κατά 139% σε εκείνους με υψηλό σάκχαρο στο αίμα. «Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα άτομα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Η σχέση μεταξύ διαβήτη και καρκίνου είναι ελάχιστα κατανοητή και αυτή η πρωτεΐνη θα μπορούσε να παρέχει μια πιθανή κοινή σύνδεση μεταξύ των δύο παθήσεων», δήλωσε ο καθηγητής Gunnar Engström, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Lund.

«Πρέπει τώρα να εξετάσουμε σε ποιο βαθμό η προστασίνη σχετίζεται αιτιολογικά με αυτές τις ασθένειες ή εάν είναι ένας πολύτιμος δείκτης αυξημένου κινδύνου ασθένειας», πρόσθεσε ο Engström.

«Μπορεί επίσης να είναι δυνατό να εντοπιστούν άτομα με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και καρκίνου και να προσφερθούν προληπτικά μέτρα».

Επειδή τα ευρήματα προέρχονται από ανθρώπους μιας πόλης, ενδέχεται να μην ισχύουν για ευρύτερους πληθυσμούς. Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι η προστασίνη μετρήθηκε από κατεψυγμένο αίμα που λήφθηκε μόνο σε μία χρονική στιγμή και ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να διακρίνει τους διαφορετικούς τύπους διαβήτη.

Η Jessica Brown, από το Diabetes UK, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου και αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι τα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, που ονομάζεται προστασίνη, συνδέονται και με τις δύο καταστάσεις.

«Η καλύτερη κατανόηση των αλλαγών στο εσωτερικό του σώματος που μπορεί να θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο από διαβήτη και καρκίνο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν τρόπους να προστατεύσουν τους ανθρώπους από αυτές τις σοβαρές καταστάσεις, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να ανακαλύψουν.

«Χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνα για να μάθουμε εάν η προστασίνη παίζει άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και χειρότερα αποτελέσματα καρκίνου σε άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα».

 

 

 

Πηγή: the guardian

διαβήτηςσάκχαροfront-storiesπροστασίνηπρωτείνη στο αίμακίνδυνος διαβήτη