Οι γυναίκες ή οι άντρες ωφελούνται περισσότερο από την άσκηση; (Μελέτη)

Είναι ευρέως γνωστό ότι η τακτική άσκηση μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη για την υγεία, αλλά οι γυναίκες μπορεί να αποκομίσουν ακόμη περισσότερα οφέλη από τους άνδρες από τα βάρη ή την αερόβια γυμναστική.

Αυτό σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους άνδρες που κάνουν το ίδιο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι σωματικά δραστήριες γυναίκες είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία από εκείνες που δεν ασκούνταν. Οι άνδρες είχαν μόνο 15% λιγότερες πιθανότητες.

Επιπλέον, οι γυναίκες είχαν 36% μειωμένο κίνδυνο θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου, εγκεφαλικού ή άλλων καρδιαγγειακών συμβάντων. Οι άνδρες είχαν 14% μειωμένο κίνδυνο.

«Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες ουσιαστικά επωφελούνται περισσότερο από κάθε λεπτό άσκησης ή προπόνησης μυών, σε σύγκριση με τους άνδρες», δήλωσε στο Health η επικεφαλής συγγραφέας Martha Gulati, MD, διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας στο Smidt Heart Institute στο Cedars-Sinai.

Η μελέτη δείχνει ότι ίσως οι συστάσεις μας για την καθημερινή δραστηριότητα θα πρέπει να διαφέρουν για τις γυναίκες και τους άνδρες.

Πώς η άσκηση επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 400.000 ενήλικες στις ΗΠΑ μεταξύ 27 και 61 ετών.

Διαπίστωσαν ότι οι σωματικά δραστήριες γυναίκες όχι μόνο είχαν μικρότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου συνολικά σε σύγκριση με τους άνδρες, αλλά ότι μείωσαν τον κίνδυνο με λιγότερη άσκηση συγκριτικά με τους άντρες.

Για μέτρια αερόβια άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα, οι γυναίκες θα μπορούσαν να κάνουν το ήμισυ των ανδρών κάθε εβδομάδα για να επιτύχουν το όφελος. Και ενώ 57 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, όπως το τρέξιμο, ήταν το μόνο που χρειάστηκαν για τις γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, οι άνδρες χρειάζονταν 110 λεπτά.

Οι γυναίκες αποκόμισαν περισσότερα οφέλη όχι μόνο από τη μέτρια και έντονη αερόβια δραστηριότητα, αλλά και από την προπόνηση δύναμης, όπως η άρση βαρών ή το squat.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν τακτικά ασκήσεις ενδυνάμωσης μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 19%, ενώ οι άνδρες που έκαναν το ίδιο μείωσαν μόνο κατά 11%.

«Από αυτή τη μελέτη, φαίνεται ότι χρειαζόμαστε και τους δύο τύπους άσκησης», είπε ο Δρ John Higgins, MD, αθλητικός καρδιολόγος στο UTHealth Houston. «Η προπόνηση δύναμης μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη οστεοπόρωση, θετική αναδόμηση των οστών, περισσότερη σταθερότητα και λιγότερες πτώσεις και μηχανικούς παράγοντες θανάτου. Η αερόβια προπόνηση μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου, αγγειακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακόμη και άνοιας».

Γιατί η άσκηση μπορεί να έχει πρόσθετο όφελος για τις γυναίκες

Ο Χίγκινς επεσήμανε πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να ωφελεί περισσότερο τις γυναίκες η άσκηση από τους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στις ορμόνες και της λεπτής μυϊκής μάζας που θα μπορούσαν να κάνουν το σώμα των γυναικών πιο αποτελεσματικό κατά την άσκηση.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι οι άνδρες «έχουν μεγαλύτερη ικανότητα για σωματική δραστηριότητα και μπορούν να ασκούνται περισσότερο από τις γυναίκες λόγω της δομής και του μεγέθους των οργάνων τους, των μυϊκών ινών και των πιθανών ορμονικών διαφορών», είπε ο Benjamin Boudreaux, PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Συμπεριφορικής Καρδιαγγειακής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ο Χίγκινς είπε ότι είναι πιθανό η ένταση των ανδρικών προπονήσεων να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα.

Οι ειδικοί τόνισαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς το γυναικείο σώμα ανταποκρίνεται στην άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

«Χρειαζόμαστε μελέτες με εργαστηριακή αξιολόγηση της προσπάθειας σε σχέση με τις θερμίδες που καίγονται, τον αντίκτυπο στη διαστολή και την απόκριση των αγγείων καθώς και προστατευτικές/βλαβερές επιδράσεις των ορμονών σε κάθε φύλο», δήλωσε ο Δρ Wael Jaber, MD, καρδιολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ.

Τι σημαίνει αυτό για τις συνήθειες των γυναικών στην άσκηση

«Η μελέτη αυτή  θα πρέπει να παρακινήσει τις γυναίκες να ασκηθούν, ιδιαίτερα εκείνες με καρδιαγγειακές παθήσεις ή παράγοντες κινδύνου», είπε η Dr. Rachel-Maria Brown Talaska, MD, διευθύντρια νοσοκομειακών καρδιακών υπηρεσιών στο Northwell Lenox Hill Hospital.

«Οι γυναίκες θα πρέπει να καταλάβουν από αυτό το άρθρο ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων στην απόκριση στη σωματική δραστηριότητα και να κατανοήσουν ότι μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από τη συνεργασία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας», είπε.

Είπε επίσης ότι όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες οδηγίες σωματικής άσκησης που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Οι οδηγίες συνιστούν 150 έως 300 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης, 75 έως 100 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας ή ισοδύναμο συνδυασμό και των δύο τύπων άσκησης. Συμβουλεύουν επίσης να κάνετε προπόνηση με αντιστάσεις τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.

Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης «να περιορίσουν το χρόνο καθίσματος τους όλη την ημέρα για να επιτύχουν τα βέλτιστα οφέλη για την υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας», είπε ο Boudreaux. «Τα άτομα θα πρέπει να ασχολούνται με δραστηριότητες που τους είναι ευχάριστες, αλλά θα πρέπει επίσης να προσέχουν να παραμείνουν ενεργά όλη την ημέρα».

Αναφέρει το χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, να κάνετε «περιπατητικές συναντήσεις» και να παρκάρετε μακριά από τον προορισμό σας ως στρατηγικές για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή.

«Όπως πάντα», πρόσθεσε ο Χίγκινς, «λίγη άσκηση σε τακτική βάση είναι καλύτερη από καμία απολύτως άσκηση για όλους μας».

 

Πηγή

front-storiesγυναικεία υγείαάσκηση