Οι γυναίκες παίρνουν πιο “βαριά” την απώλεια κάποιου φίλου τους… και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό

Το πένθος είναι μια μακρά, επώδυνη διαδικασία, αυστηρά προσωπική, χωρίς κανόνες, που αφήνει για πάντα μια πληγή στην ψυχή… Νέα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνδρες συνέρχονται πιο γρήγορα από τις γυναίκες, όταν πεθαίνει κάποιος φίλος τους και εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό.

Ειδικότερα φάνηκε ότι οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο συναισθηματικά και κοινωνικά από την απώλεια ενός στενού φίλου και είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 9.586 άνθρωποι, υποστηρίζει ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν, διότι αναπτύσσουν πιο στενούς δεσμούς με τους φίλους τους, κοινωνικούς και συναισθηματικούς.

Επιπλέον φάνηκε ότι οι σωματικές και οι ψυχολογικές επιπτώσεις του θανάτου ενός στενού φίλου μπορούν να είναι αισθητές μέχρι και για τέσσερα χρόνια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stirling λένε ότι ενώ οι επαγγελματίες υγείας και η κοινωνία γενικά κατανοούν τις επιπτώσεις ενός οικογενειακού πένθους, δεν ασχολούνται το ίδιο με τις συνέπειες του θανάτου των φίλων.

Είπαν ότι οι γυναίκες βιώνουν μια πιο έντονη πτώση στη ζωτικότητά τους, υφίστανται μεγαλύτερη επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας και εξασθενούν κοινωνικά και συναισθηματικά μετά από μια τέτοια απώλεια.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνικών επιστημών Dr Liz Forbat επεσήμανε: “Πολλές από τις προηγούμενες έρευνες γύρω από τη θλίψη και το πένθος έχουν επικεντρωθεί στον θάνατο ενός άμεσου συγγενή, συχνά συζύγου. Όλοι γνωρίζουμε ότι, όταν πεθάνει ένας σύντροφος, ένα παιδί ή ένας γονέας, το άτομο που μένει πίσω υποφέρει για αρκετό καιρό.

Ο αντίκτυπος του θανάτου ενός φίλου, τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς θα ζήσουμε, δεν έχει την ίδια αίσθηση σοβαρότητας. Παρατηρούνται επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία και στην ευημερία των ανθρώπων, που έχουν χάσει έναν φίλο τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, όμως οι εργοδότες, οι παθολόγοι και η κοινότητα δεν επικεντρώνονται στην παροχή υποστήριξης στα άτομα που θρηνούν για έναν φίλο.

Ο θάνατος ενός φίλου είναι μια μορφή πένθους, που δεν λαμβάνεται τόσο σοβαρά υπόψη και δεν της δίνεται η απαραίτητη σημασία”.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

φίλοςΆνδρεςΓυναίκεςπένθος