Οι ΗΠΑ αναφέρουν το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας μετά από σχεδόν μια δεκαετία

Στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε ότι ένα μη εμβολιασμένο άτομο από την πόλη της Νέας Υόρκης είναι το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στη χώρα μετά από σχεδόν μια δεκαετία.

Ως το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας από το 2013, το κρούσμα αναφέρθηκε στο Beth Cefalu της κομητείας Rockland, περίπου 36 μίλια βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης.

Ενώ τα τμήματα υγείας της πολιτείας και της κομητείας δήλωσαν ότι η ασθενής δεν θεωρείται πλέον επικίνδυνη, έχει αναπτύξει παράλυση πολιομυελίτιδας, η οποία είναι μη αναστρέψιμη. Οι δοκιμές που έγιναν από το εργαστήριο του κρατικού τμήματος υγείας έδειξαν επίσης ότι ο ασθενής είχε λάβει προηγουμένως από του στόματος εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα — ένα εμβόλιο που δεν χορηγείται πλέον στις ΗΠΑ

Σε πρόσφατη δήλωση , το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι η περίπτωση του άκρως μεταδοτικού ιού μπορεί να προήλθε από έξω από τη χώρα.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να ανταποκριθούμε σε αυτό το έκτακτο ζήτημα δημόσιας υγείας για να προστατεύσουμε την υγεία και την ευημερία των κατοίκων της κομητείας», δήλωσε ο Rockland County Health. είπε η Επίτροπος Patricia Schnabel Ruppert.

Οι αξιωματούχοι έχουν ενθαρρύνει έκτοτε τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να προσέχουν για πιθανώς περισσότερες περιπτώσεις. Κάλεσαν επίσης τους ανθρώπους στην περιοχή που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να κάνουν το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της πολιομυελίτιδας, η περιοχή όπου εντοπίστηκε το κρούσμα εγείρει ανησυχία, καθώς ήταν το επίκεντρο μιας μεγάλης επιδημίας ιλαράς το 2018-2019 που τροφοδοτήθηκε από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των κοινοτήτων Χασιδικών Εβραίων. Ως η χειρότερη επιδημία ιλαράς στη χώρα τα τελευταία 27 χρόνια, η επιδημία επηρέασε 312 άτομα , χάνοντας σχεδόν το καθεστώς της χώρας χωρίς ιλαρά.

«Νομίζω ότι είναι ανησυχητικό γιατί… μπορεί να εξαπλωθεί. Εάν υπάρχουν μη εμβολιασμένες κοινότητες, μπορεί να προκαλέσει ξέσπασμα πολιομυελίτιδας», δήλωσε ο Walter Orenstein, ειδικός στην πολιομυελίτιδα στο Πανεπιστήμιο Emory.

«Το αδρανοποιημένο εμβόλιο της πολιομυελίτιδας που έχουμε είναι πολύ αποτελεσματικό και πολύ ασφαλές και θα μπορούσε να το είχε αποτρέψει. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μας στα εμβόλια».

Το CDC είπε ότι ενώ ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τα μη εμβολιασμένα άτομα, ενθαρρύνεται η λήψη των συνιστώμενων τριών δόσεων ενέσιμου εμβολίου πολιομυελίτιδας.

πολιομυελίτιδα