Οι μισοί άνδρες κάτω από τα 50 έχουν στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία (σεξουαλική ανικανότητα) έχει αυξηθεί τα τελευταία 25 χρόνια και τα στοιχεία λένε ότι σχεδόν οι μισοί άνδρες πριν από τα πρώτα -ήντα υποφέρουν από αυτήν.

Το πρόβλημα, λένε ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια ουρολογίας Anna Kessler, θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων των ανδρών, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια ή πρόωρο θάνατο.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της υπέρτασης, της χοληστερόλης και του διαβήτη. Έχει, επίσης, συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και για άνοια.

Η Dr Kessler δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τους άνδρες για στυτική δυσλειτουργία, επειδή εκείνοι μπορεί να μην θέλουν να μιλήσουν για ένα τόσο προσωπικό θέμα.

“Σε νέους άνδρες κάτω των 40 ετών βλέπουμε να επικρατεί η στυτική δυσλειτουργία”, προειδοποίησε.

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία από δεκάδες μελέτες, που αφορούσαν στη σεξουαλική δυσλειτουργία, καθώς και από δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, από εφήβους έως ενήλικες 80 χρόνων από όλον τον κόσμο (μετα-ανάλυση).

Ειδικότερα, έως το 50% των 50άρηδων αντιμετωπίζει τον “εφιάλτη”, ενώ μια μελέτη σε άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών στη Βραζιλία διαπίστωσε ότι η πάθηση ήταν συχνότερη σε άτομα ηλικίας από 18 έως 25 ετών (35,6%) από ό, τι στα άτομα ηλικίας από 26 έως 40 ετών (30,7%).

Οι στύσεις εξαρτώνται από την υγιή ροή του αίματος στο πέος, οπότε η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες.

Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξήθηκε στη μετα-ανάλυση κατά 43% μεταξύ των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία και εκείνοι με την πάθηση ήταν 68% πιθανότερο να αναπτύξουν άνοια.

Το 1995 έπασχαν 152 εκατομμύρια άνδρες και ως το 2025 υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν 322 εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την πρώτη συγγραφέα της μελέτης: “Οι σύντροφοι αυτών των ανδρών εμφανίζουν μικρότερη σεξουαλική ικανοποίηση, που συνδέεται με τον βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας των συντρόφων τους.

Η παγκόσμια επικράτηση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι μεγάλη και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βάρος για την ποιότητα ζωής αυτών των ανδρών και των σεξουαλικών τους συντρόφων”.

 

 

στυτική δυσλειτουργία