Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύονται 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

Το σχέδιο για τον τερματισμό της πολιομυελίτιδας έχει λάβει δεσμεύσεις για το ήμισυ της απαραίτητης χρηματοδότησής του σε μια σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο. Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει για εξάπλωση του ιού σε χώρες χωρίς πολιομυελίτιδα.

Η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στο Βερολίνο την Τρίτη ότι έλαβε περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια (2,64 δισεκατομμύρια ευρώ) σε δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πενταετούς εκστρατείας της για τον τερματισμό του θανατηφόρου ιού της πολιομυελίτιδας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαιρέτισε τη χρηματοδότηση, αλλά προειδοποίησε ότι η εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2026 δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αύξηση των κρουσμάτων φέτος, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που προηγουμένως θεωρούνταν απαλλαγμένες από τον ιό.

«Οι νέες ανιχνεύσεις πολιομυελίτιδας φέτος σε χώρες που προηγουμένως ήταν απαλλαγμένες από πολιομυελίτιδα είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι εάν δεν επιτύχουμε τον στόχο μας να τερματίσουμε την πολιομυελίτιδα παντού, μπορεί να αναζωπυρωθεί παγκοσμίως», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Πρέπει να θυμόμαστε τις σημαντικές προκλήσεις που έχουμε ξεπεράσει για να φτάσουμε ως εδώ κατά της πολιομυελίτιδας, να διατηρήσουμε την πορεία μας και να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μια για πάντα».

«Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς»

Η Global Poio Eradication Initiative (GPEI) αναζητά συνολικά 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

Χώρες και οργανισμοί συναντήθηκαν στο Βερολίνο για την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία για να κάνουν τις δεσμεύσεις. Σχεδόν τα μισά προήλθαν από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates — 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Γερμανία υποσχέθηκε 72 εκατομμύρια δολάρια. «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές έως ότου η πολιομυελίτιδα έχει εξαλειφθεί παντού», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Σβένια Σούλζε στη σύνοδο κορυφής. 

 «Το καλό είναι ότι η πολιομυελίτιδα μπορεί να νικηθεί, υπάρχει ένα εμβόλιο», είπε ο Schulze στη DW. 

«Γνωρίζουμε τουλάχιστον από τον COVID-19 ότι κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς», πρόσθεσε.

Γιατί είναι επικίνδυνος ο ιός της πολιομυελίτιδας;

Η πολιομυελίτιδα ήταν κάποτε ενδημική σε 125 χώρες, αλλά από το 1988, μετά από μια τεράστια διεθνή προσπάθεια, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κατά 99%.

Ο ιός υπάρχει τώρα μόνο στην άγρια ​​μορφή του στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν , αλλά εισαγόμενα κρούσματα αναφέρθηκαν στο Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη το 2022.

Ο ιός επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών, οδηγώντας συχνά σε παράλυση.

Το GPEI ελπίζει να ολοκληρώσει την εξάλειψη του ιού με μια τελική εκστρατεία για την υγεία που στοχεύει στον εμβολιασμό 370 εκατομμυρίων παιδιών κάθε χρόνο τα επόμενα πέντε χρόνια.

ab/wmr (AFP, Reuters)

πολυομελίτιδαΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας