Οι περισσότεροι άνθρωποι με Omicron δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί

Τα περισσότερα άτομα με Omicron πιθανότατα δεν το γνωρίζουν.Αυτό ανακοινώθηκε σε  μια μελέτη στο JAMA Network Open, η οποία λέει ότι το 56% των ατόμων που έχουν την παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού δεν γνωρίζουν τη μόλυνση τους.

Και έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό, ανάλογα με το πώς το βλέπεις, σύμφωνα με το περιοδικό Time .

«Είναι καλά νέα, κατά κάποιο τρόπο, καθώς υπογραμμίζει το γεγονός ότι το Omicron τείνει να προκαλεί σχετικά ήπια συμπτώματα (ή καθόλου συμπτώματα) σε εμβολιασμένους ανθρώπους», λέει ο Time. «Το μειονέκτημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι είναι πιθανό να μεταδώσουν τον ιό ακούσια».

Η μελέτη εξέτασε 210 νοσοκομειακούς ασθενείς και εργαζόμενους στην περιοχή του Λος Άντζελες. Περισσότεροι από τους μισούς που βρέθηκαν θετικοί δεν το γνώριζαν – επειδή δεν είχαν συμπτώματα ή υπέθεσαν ότι είχαν απλώς κρυολόγημα ή αλλεργίες.

«Τα ευρήματα υποστηρίζουν πρώιμα δεδομένα από όλο τον κόσμο που υποδηλώνουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οπουδήποτε από το 25% έως το 40% των λοιμώξεων SARS-CoV-2 ήταν ασυμπτωματικές, γεγονός που παρουσιάζει προκλήσεις για τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας που προσπαθούν να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού. », αναφέρει το Time.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μόλυνση αυξήθηκε αφότου έγιναν διαθέσιμα τα τεστ στο σπίτι φέτος. Περίπου τα τρία τέταρτα των ανθρώπων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δεν γνώριζαν την κατάστασή τους, για παράδειγμα.«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι τα χαμηλά ποσοστά ευαισθητοποίησης της λοίμωξης από την παραλλαγή Omicron μπορεί να συμβάλλουν καθοριστικά στην ταχεία μετάδοση του ιού εντός των κοινοτήτων», έγραψαν οι συγγραφείς. «Δεδομένου ότι η άγνοια της ενεργού λοίμωξης αποκλείει τις αυτοκινούμενες παρεμβάσεις, όπως ο έλεγχος και η αυτοαπομόνωση, ακόμη και τα μέτρια επίπεδα αδιάγνωστης λοίμωξης μπορούν να συμβάλουν σε σημαντική μετάδοση σε επίπεδο πληθυσμού».
front-storiesOmicronσυμπτώματα Omicron