Οι πολλές ώρες δουλειάς σχετίζονται με κατάθλιψη στις γυναίκες

Οι γυναίκες, που δούλευαν 55 ή παραπάνω ώρες την εβδομάδα, είχαν κατά 7,3% περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με εκείνες που εργάζονταν 35-40 ώρες.

Η εργασία τα Σαββατοκύριακα συνδέθηκε, επίσης, με μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης και στα δύο φύλα, αλλά οι γυναίκες φάνηκε να υποφέρουν περισσότερο, με 4,6% περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με την αύξηση κατά 3,4% για τους άνδρες.

Οι ερευνητές του UCL και του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου δήλωσαν ότι οι γυναίκες, που εργάζονταν πολλές ώρες, ήταν συχνά σε αγχωτικά επαγγέλματα, στα οποία κυριαρχούσαν άνδρες, ενώ, επιστρέφοντας στο σπίτι, είχαν να ασχοληθούν με την ανατροφή των παιδιών και να κάνουν και διάφορες δουλειές.

“Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, οπότε, αν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τα ακριβή αίτια, που κρύβονται πίσω από την κατάθλιψη, γνωρίζουμε ότι πολλές γυναίκες αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερες ώρες, να πιέζονται χρονικά και να έχουν πάρα πολλές ευθύνες”, δήλωσε η Dr Gill Weston, επικεφαλής της μελέτης.

“Επιπλέον οι γυναίκες, που εργάζονται τα περισσότερα Σαββατοκύριακα, τείνουν να είναι χαμηλόμισθες σε δουλειές, οι οποίες έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης”.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες τείνουν να εργάζονται περισσότερες ώρες σε αμειβόμενη δουλειά από ό, τι οι γυναίκες, ενώ τα παιδιά έχουν επηρεάσει τον τρόπο εργασίας των ανδρών και των γυναικών, αν και με διαφορετικούς τρόπους. Ενώ οι μητέρες τείνουν να εργάζονται λιγότερες ώρες από τις γυναίκες χωρίς παιδιά, οι πατέρες τείνουν να εργάζονται περισσότερες ώρες από τους άνδρες χωρίς παιδιά.

“Ανεξάρτητα από τα εργασιακά τους πρότυπα, διαπιστώσαμε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι με τα πιο καταθλιπτικά συμπτώματα ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, με χαμηλότερα εισοδήματα, καπνιστές, σε σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας και δυσαρεστημένοι με αυτό που έκαναν”, είπαν οι ερευνητές, οι οποίοι εξέφρασαν την ελπίδα τα νέα ευρήματα να ενθαρρύνουν τους εργοδότες και τους υπεύθυνους για τη χάραξη εργασιακής πολιτικής να σκεφτούν πώς να μειώσουν τα βάρη και να αυξήσουν την υποστήριξη στις γυναίκες, που εργάζονται πολλές ώρες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health.