Οι συνηθέστερες παθήσεις που “μπλοκάρουν” το μεταβολισμό μας

Η αδυναμία διαχείρισης του βάρους ή απώλειας κιλών μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχετε αντιληφθεί.

Οι συνηθέστερες παθήσεις που επηρεάζουν τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε αύξηση του βάρους ή δυσκολία απώλειας του είναι:

Ο υποθυρεοειδισμός: Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών, επιβραδύνονται αρκετές βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού. Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν αύξηση του βάρους, μόνιμη κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις κ.α.

Η χαμηλή τεστοστερόνη: Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης στους άνδρες συνδέονται με μεταβολές στη σύσταση του σώματος και συγκεκριμένα με αύξηση του λιπώδους ιστού και συρρίκνωση της μυϊκής μάζας

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Γνωστή και ως αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, είναι αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής του θυρεοειδούς αδένα. Η φλεγμονή συνεπάγεται μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, άρα και αύξηση του βάρους. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι συνηθέστερη σε άτομα που πάσχουν και από άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Το σύνδρομο Cushing: Χαρακτηρίζεται από την υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια. Η μαζική απελευθέρωση κορτιζόλης στον οργανισμό επιβραδύνει τον μεταβολισμό και οδηγεί σταδιακά στην αύξηση του σωματικού βάρους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Άλλα τυπικά συμπτώματα είναι ο σχηματισμός ραγάδων και η τριχοφυΐα του προσώπου στις γυναίκες.

Πηγή: everydayhealth.com

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
μεταβολισμόςπαθήσεις