Πολύ αυξημένες οι νοσηλείες για τη γρίπη, σε σχέση με το 2010

Οι νοσηλείες για γρίπη αυτή την εποχή είναι οι υψηλότερες που έχουν σημειωθεί από το 2010, ανέφερε το CDC την Παρασκευή.

Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, υπήρξαν τουλάχιστον 8,7 εκατομμύρια λοιμώξεις, 78.000 νοσηλείες και 4.500 θάνατοι από γρίπη, όπως αναφέρεται από το CDC, ενώ οι νοσηλείες διπλασιάζονται κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας σε 19.593 ασθενείς την εβδομάδα που έληξε στις 26 Νοεμβρίου.

Το σωρευτικό ποσοστό νοσηλείας 16,6 ανά 100.000 άτομα είναι το υψηλότερο για αυτήν την εποχή του χρόνου από τη σεζόν 2010-2011.

Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης είναι υψηλή και συνεχίζει να αυξάνεται.  Η πλειονότητα των ιών γρίπης που ανιχνεύτηκαν είναι στην ίδια γενετική υποκατηγορία και αντιγονικά παρόμοια με τους ιούς γρίπης που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο της γρίπης της σεζόν, και όλοι οι ιοί που συλλέχθηκαν και αξιολογήθηκαν αυτή τη σεζόν ήταν ευαίσθητοι στα αντιιικά φάρμακα της γρίπης.

  • Το 25,1% των δειγμάτων κλινικού εργαστηρίου βρέθηκαν θετικά για γρίπη την εβδομάδα που έληξε στις 26 Νοεμβρίου.
  • Η γρίπη Α (H3N2) συνεχίζει να είναι ο πιο συχνά αναφερόμενος ιός.
  • Περίπου το 7,5% των επισκέψεων σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ήταν για αναπνευστικά προβλήματα (ή/και νόσηση).

Η GoodRx, η οποία παρακολουθεί τις συνταγές που βασίζονται σε δεδομένα από φαρμακεία και ασφαλιστικές εταιρείες, ανέφερε οτι υπήρξε αύξηση 100% στις συνταγές για το Tamiflu και το γενόσημο oseltamivir,  σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο.

Η «τριπλή πανδημία» σίγουρα προκαλεί ανησυχία αυτή τη σεζόν καθώς η γρίπη, α ναπανευστικός συγκυτισακός ιός RSV και ο κορωνοϊός COVID-19 έχουν αυξηθεί ταυτόχρονα. Ενώ η αύξηση στις συνταγές Tamiflu θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί σε πιο σοβαρές περιπτώσεις και σε πάσχοντες ανθρώπους που αναζητούν ταχύτερη ανάρρωση, το φάρμακο χρησιμοποιείται επίσης και για πρόληψη της γρίπης.

Η συλλογή δεδομένων GoodRx είναι συνεπής με την παρακολούθηση των λοιμώξεων από το CDC. Η απότομη αύξηση που παρατηρήθηκε στις συνταγές τις τελευταίες 8 εβδομάδες καθιστά ασφαλές να πούμε ότι αυτή είναι μια πολύ πιο πρώιμη περίοδος γρίπης από την αναμενόμενη.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και του COVID-19 παραμένει κρίσιμος ακρογωνιαίος λίθος για τη μείωση του κλινικού αντίκτυπου αυτών των εξαιρετικά μεταδοτικών και σοβαρών ιογενών λοιμώξεων.

 

Διαβάστε ακόμα: 

Ο RSV προκαλεί 1 στους 50 θανάτους σε παιδιά κάτω των 5 ετών: Μελέτη

 

εξάπλωση γρίπηςτριπλή πανδημίαπανδημία γρίπηςιός γρίπηfront-storiesγρίπη Βγρίπη Α