Οιστρογόνα: Οι γυναίκες με υψηλότερη έκθεση σε όλη τη ζωή έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού

Ένα  εγκεφαλικό επεισόδιο  συμβαίνει όταν το αίμα εμποδίζεται να φτάσει στον εγκέφαλο ή ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο σκάσει.  Το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο και η επίπτωσή του αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 1990 και 2019 παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της  αύξησης κατά 70%  στον αριθμό των περιστατικών ή των πρώτων εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να  προστατεύουν    από το εγκεφαλικό. Η έρευνα δείχνει, για παράδειγμα, ότι οι  νεαρές γυναίκες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από τους άνδρες και ότι αυτός ο κίνδυνος  αυξάνει   μετά  την εμμηνόπαυση, όταν μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνων.

Πρόσφατα, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της αθροιστικής έκθεσης σε οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της ζωής και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών στην Κίνα.  Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με την υψηλότερη έκθεση σε οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Η μελέτη εμφανίστηκε στο  Neurology.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης από 122.939 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χωρίς προηγούμενο εγκεφαλικό στην έναρξη από τη  μελέτη China Kadoorie Biobank  . Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 40 και 79 ετών και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 8,9 χρόνια.  Τους ζητήθηκε να δώσουν πληροφορίες σχετικά με το αναπαραγωγικό τους ιστορικό, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας έναρξης της  εφηβείας , της ηλικίας στην οποία ξεκίνησε η εμμηνόπαυση και του αριθμού των κυήσεων που είχαν. Παρείχαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.  Στη συνέχεια, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την αναπαραγωγική τους διάρκεια (RL) ή τον αριθμό των ετών μεταξύ της έναρξης της εφηβείας και της εμμηνόπαυσης. Εκείνοι που ανήκουν στην ομάδα με το μικρότερο RL είχαν έως και 31 έτη αναπαραγωγής, ενώ εκείνοι στη μεγαλύτερη ομάδα RL είχαν 36 έτη ή περισσότερα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, κατέγραψαν 15.139 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου νέας έναρξης.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 13,2% των γυναικών στην ομάδα με τη μεγαλύτερη διάρκεια RL είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με το 12,6% των γυναικών στην ομάδα με το μακρύτερο RL.

Ωστόσο, μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ηλικία και η σωματική δραστηριότητα, διαπίστωσαν ότι, στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες στην ομάδα με τη μεγαλύτερη διάρκεια RL είχαν 5% χαμηλότερο κίνδυνο για όλους τους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους στην ομάδα με τη μικρότερη διάρκεια.

Ειδικότερα, όταν εξέτασαν διαφορετικούς υποτύπους εγκεφαλικού επεισοδίου, διαπίστωσαν ότι εκείνοι στην ομάδα με τη μεγαλύτερη διάρκεια RL είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας με τη μικρότερη RL. Η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία είναι το πιο θανατηφόρο είδος εγκεφαλικού επεισοδίου που συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία σκάνε στον εγκέφαλο.

Οι γυναίκες στην πιο μακροχρόνια ομάδα RL είχαν επίσης 5% χαμηλότερο κίνδυνο για  ισχαιμικό εγκεφαλικό  – όταν η παροχή αίματος στον εγκέφαλο διακόπτεται ή μειώνεται – σε σύγκριση με την πιο κοντή ομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η διάρκεια χρήσης των από του στόματος αντισυλληπτικών χαπιών, η οποία συνδέεται με αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Όσοι είχαν λιγότερες θνησιγένειες, αποβολές και τερματισμούς είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εγκεφαλικό.

«Η σχέση μεταξύ της αναπαραγωγικής διάρκειας ζωής, των ενδογενών/εξωγενών οιστρογόνων και του κινδύνου εγκεφαλικού στις γυναίκες είναι ελάχιστα κατανοητή», δήλωσε  ο Δρ. Bharti Manwani , επίκουρος καθηγητής αγγειακής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth Houston, που δεν συμμετέχει στη μελέτη.

«Οι προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα οιστρογόνα είναι ένας βαθύς νευροπροστατευτικός παράγοντας, ενώ οι  κλινικές δοκιμές  θεραπείας υποκατάστασης οιστρογόνων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες απέτυχαν να δείξουν οφέλη», σημείωσε.

Ο Δρ Alex Polyakov , αναπληρωτής καθηγητής και  γυναικολόγος  στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία, που επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη, συμφώνησε ότι οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από τις επιδράσεις των οιστρογόνων στον κίνδυνο εγκεφαλικού δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Πρόσθεσε ότι: «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των βιολογικών, συμπεριφορικών και κοινωνικών παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στη σύνδεση. Μερικοί πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν την ικανότητα των οιστρογόνων να επηρεάζουν τη ροή του αίματος και τον σχηματισμό θρόμβων αίματος, που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στον κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Τα οιστρογόνα μπορεί επίσης να έχουν προστατευτικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι έχουν μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως η βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, η μείωση του οξειδωτικού στρες και η προαγωγή της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Η σχέση μεταξύ των επιπέδων οιστρογόνων και του κινδύνου εγκεφαλικού είναι πολύπλοκη και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η γενετική, ο τρόπος ζωής και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης».

– Δρ Alex Polyakov

Στην  εργασία Neurology , οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αθροιστική έκθεση σε οιστρογόνα από αναπαραγωγικούς παράγοντες θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος δείκτης του κινδύνου μιας γυναίκας για διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικού μετά την εμμηνόπαυση.