Ορμονική υποκατάσταση: Αυξάνει τον κίνδυνο θανάσιμων θρόμβων

Η μελέτη εξέτασε τα ιατρικά αρχεία περίπου 500.000 γυναικών στη Βρετανία και έδειξε ότι ο κίνδυνος ισχύει μόνο για εκείνες που παίρνουν δισκία από του στόματος. Τα επιθέματα, οι κρέμες και η γέλη δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, ακόμη και σε υψηλές δόσεις.

Εκείνες οι γυναίκες, που πήραν χάπια, ήταν 58% πιο πιθανό να αναπτύξουν έναν επικίνδυνο θρόμβο. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερες από 100 επιπλέον γυναίκες που υποφέρουν από την απειλητική για τη ζωή τους επιπλοκή κάθε χρόνο.

Η Dr Yana Vinogradova της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου είπε σχετικά: “Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες που χρειάζονται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα. Εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι μόνο το 20% των συνταγών ορμονικής υποκατάστασης μέχρι σήμερα δεν αφορούσε σε χάπια”.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης χορηγείται για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις και μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα υγείας στις γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση. Ορισμένες θεραπείες περιέχουν μόνο οιστρογόνα, ενώ άλλες μπορεί να περιλαμβάνουν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το BMJ, πιο επικίνδυνο είναι το χάπι που συνδυάζει τις δύο ορμόνες, καθώς αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβου κατά 73%, σε σύγκριση με το 40% που αφορούσε στο δισκίο μόνο με τα οιστρογόνα.

Ο κίνδυνος θρόμβων στο αίμα ήταν, επίσης, 15% μεγαλύτερος για τις θεραπείες, που περιείχαν οιστρογόνα, που παράγονται από τα ούρα των αλόγων.

Τα επιθέματα ενέχουν τον μικρότερο κίνδυνο και σύμφωνα με γυναικολόγους πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για τις μεγαλύτερες γυναίκες, για τις οποίες ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι μεγαλύτερος.

Τονίζουν, πάντως, ότι η θρόμβωση είναι μια ασυνήθιστη επιπλοκή και ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να πανικοβληθούν και να σταματήσουν να παίρνουν τα δισκία ορμονικής υποκατάστασης με βάση τη μελέτη.